Ovu gigantsku rupu u radnji "Jurassic Parka" sigurno niste primijetili

Screenshot: YouTube

NADOLAZEĆI "Jurassic World" prilika je da se osvrnemo na njegovog prethodnika, "Jurassic Park", film koji je pomaknuo granice filmske tehnologije i osvojio brojne nagrade. Iako je film bio veličanstven, u njemu je bilo rupa.

Kao prvo, rad znanstvenika u filmu je prikazan nešto slobodnije nego što je to uistinu. Prema Jacku Horneru, paleontologu i savjetniku pri snimanju "Jurassic Parka", iskopavanje komaraca i kloniranje materijala pronađenih u njima završilo bi s mnoštvom novih komaraca, a ne kloniranim dinosaurima. Naime, krv i DNA dinosaura u komarcima previše je razgrađena da bi bila iskoristiva. Kao drugo, a ovo je mnogo važnije u slučaju da se dinosauri pojave na Zemlji, to što ćete se ukipiti ispred T-Rexa neće vam baš puno pomoći.

No postoji još jedna ogromna rupa u radnji, veličine 65 milijuna godina. Dinosauri koji se pojavljuju u "Jurassic Parku" uopće nisu iz perioda jure, već iz krede. Navodi o ovim netočnostima pojavili su se još početkom '90-ih, a čak i slogan filma "Avantura u 65 milijuna godina dugom nastanku" referira se na kredu.

Zbog toga je Huffington Post porazgovarao s Hornerom kako bi dobio odgovor jesu li strašni dinosauri iz krede.

"To je točno. Razlog za to je činjenica da su životinje koje se identificiraju s dinosaurima imale šiljke, rogove, štitove i tako dalje, a većina njih živjela je u razdoblju krede", rekao je i dodao da se o toj povijesnoj netočnosti nikad nije raspravljalo na setu filma.

"Nije bilo ni potrebe. Nebitno je kako nazivate park. To što se zove 'Jurassic park" ne znači da su dinosauri iz jure. To ne implicira ništa, to je samo ime parka", istaknuo je.

Dodao je da je stegosaur jedini iz perioda jure, dok su ostali iz krede.

Sad kad to znate, planirate li gledati "Jurassic World"? 

Pročitajte više