"Pametni medvjedići" napokon stižu u hrvatske bolnice

Foto: Teddy The Guardian

INOVATIVNI medvjedić, kojeg su osmislile dvije Hrvatice, nakon svjetskih uspjeha napokon je stigao i u hrvatske bolnice.

Plišani medo Tedy The Guardian, proizvod koji su osmislile dvije Hrvatice, Josipa Majić i Ana Burica, oduševio je svijet još početkom 2014. godine pojavivši se na CES-u, kad je u američkim medijima predstavljen kao fantastičan izum. U pitanju je medvjedić koji očitava vitalne znakove djeteta koji ga drži kroz "pametnu šapicu": "U bolnici u kojoj djeca imaju Teddyja, nikad ne bi trebala toplomjer ili mjerač tlaka. Samo bi trebala držati Teddyja za šapu", pisao je tad specijalizirani portal cNet.

Majić i Burica, upoznale su se na fakultetu u Zagrebu te u nekom trenutku shvatile da dijele strast za istraživanja u medicinskoj industriji, odnosno za istraživanja o tome kakav tehnologija ima učinak u medicinskoj industriji. Kroz 2012. i 2013. istraživale su, pokušavajući otkriti što bi liječnici i bolnice potraživali u svijetu aplikacija.

Tako su naišle na problem koji ih je najviše zainteresirao: uočile su da sestre djeci daju medvjediće kako bi ih smirile prije nego što im, na primjer, mjere temperaturu. Ali zamjena medvjedića i toplomjera nije uvijek učinkovita, budući da je veliki broj djece iznimno uplašen. "Učinak baš nije dobar jer se djeca ponovo uplaše kad vide medicinsku napravu. Pa smo pomislile: 'U redu, zašto ne bismo jednostavno sve to spojili i vidjeli kako koncept funkcionira'?", ispričala je Burica.

A koncept je takav da je Teddy Bluetoothom spojen sa smartphoneom. Kad primite Teddyja za šapu on će očitati vaše vitalne funkcije koje se potom pokažu na ekranu na aplikaciji preko profila određenog korisnika.

U međuvremenu Teddy se našao i na godišnjoj listi najinspirativnijih tehnoloških proizvoda u 2014. godini, a sad će biti dostupan i hrvatskim klincima. Naime, 10 hrvatskih bolnica i dvije bosansko-hercegovačke napokon će dobiti pametne medvjediće te svu nužno potrebnu opremu: pregledni ležaj, oksimetar, digitalne tlakomjere, balone za reanimaciju, ovlaživače zraka, babyhaler komplet, male stolove i stolice, televizore, inhalatore, kadu za pranje bolesnika, digitalne vage za djecu, fotozaštitne maske za oči, PC i pisač za holter uređaj/EKG, uljne radijatore i naslonjače na razvlačenje.

Akcija u kojoj je prikupljen novac za medvjediće, "Svi za medu", trajala je od 18. prosinca 2014. do 13. siječnja 2015. i u njoj je prikupljeno 141.886 kn i 1927 KM.

Pročitajte više