Pitanje za sve koji se bore s viškom kilograma: Doručkovati ili ne?

Foto: Shutterstock

STUDIJOM iz 2003. godine znanstvenici su utvrdili da djeca koja su preskakala doručak su u prosjeku težila više od svojih vršnjaka. No, kroz period od tri godine, u istoj je skupini utvrđeno da su i deblja djeca koja nisu doručkovala gubila na kilaži.

Ovo nije jedina studija koja tvrdi da je preskakanje doručka zaslužno za suvišne kilograme, no niti jedna nije utvrdila mehanizam koji na to utječe. Mali broj istraživanja bavio se ovim pitanjem, no istraživanje iz 1992. provedeno na odraslima dalo je zanimljive rezultate; ženama s viškom kilograma dani su planovi prehrane s istom kalorijskom vrijednošću. Jedna skupina imala je tri puna obroka na dan, dok druga nije imala doručak, no imali su ručak i obilnu večeru.

Ima li preskakanje doručka smisla?

Rezultati su bili zapanjujući: žene koje inače nisu jele doručak izgubile su više kilograma kada su bile stavljene u grupu koja ga je jela, dok su žene koje su do tad doručkovale, kilograme izgubile u grupi koja nije doručkovala. Drugim riječima, promjena u rutini je utjecala na gubitak kilograma. Na Sveučilištu u Hertfordshireu psiholozi su istraživali i usavršili upravo taj načina gubljenja kilograma.


Da stvar bude još kompliciranija, The New England Journal of Medicine upravo je objavio istraživanje o istinama i mitovima o debljini u kojem tvrdi da preskakanje doručka nema nikakav utjecaj na kilograme.

Prednosti doručka

Ipak, doručak ima znatne prednosti, bez obzira na to želite li izgubiti kilograme ili ne. Tako je studija provedena u ruralnom Peruu i Jamajci pokazala da su djeca koja su jela doručak imala bolje ocjene u školi.

No, postavlja se pitanje: treba li jesti doručak ako želite izgubiti kilograme ili ne? Činjenica je da ljudi koji jedu doručak imaju više ujednačenu prehranu, no dok se ne pojave konkretnija istraživanja, najbolje je slijediti svoj želudac.

Pročitajte više