Pogled izbliza: Razotkrivanje mističnih rituala voodooa

Screenshot: Anthonykaren.com

ANTHONY KAREN fotograf je koji je snimio seriju fotografija u kojima se prikazuju rituali haićanskog voodooa.

On je odlučio zaputiti se na Haiti nakon što je pogledao dokumentarac o njihovoj religiji, kako bi iz prve ruke otkrio kako to sve skupa izgleda. Pa sada tvrdi da nisu u pitanju samo žrtvovanja životinja i zlodusi, već da ljudi od voodooa imaju strah najviše zbog neznanja.

Naime, kad je stigao na Haiti, Karen je shvatio da postoje mnoge zablude koje se vežu za ovu religiju, koju je nakon upoznavanja iz prve ruke prozvao jednim od "najprirodnijih oblika duhovnosti", prenosi Daily Mail.

"Velika je šteta što ga se toliko negativno doživljava. Kao i u svakoj religiji, postoji mračna strana voodooa, kad se prakticira kroz Bokor (neka vrsta vrača), ali to nije uobičajena praksa te je ustvari iznimno rijetka i često na nju prijekorno gledaju i sami vudisti", ispričao je.

Žrtvovanje životinja i pijenje njihove krvi zapadno je društvo krivo protumačilo, smatra Karen i dodaje da su oni slavljenje snage i jedinstva s prirodom. "Žrtvovanje životinja sveti je ritual, koji služi jačanju spiritualnih tijela i bića kroz anđele Zemlje", ispričao je dodajući da takvi rituali nisu karakteristični samo za Haiti i voodoo. "To je nešto poput recikliranja ili ponovnog grupiranja energija kako bi se ojačalo tijelo i dušu, što pomaže u preživljavanju ovog ljudskog života", objasnio je.

Prema Karenovim tvrdnjama mnogi su se Haićani nakon potresa 2010. udaljili od religije koju su krivili za prirodne katastrofe koje su pogodile zemlju. Ali, danas joj se ipak polako vraćaju. "Stvari su se smirile i mnogi u voodoou traže utjehu, snagu te pomoć od svojih predaka".

Fotografije s rituala (od kojih neke prikazuju uznemirujuće prizore) možete pogledati ovdje.

Pročitajte više