Pogledajte kako je 2012. izgledala iz svemira

Foto: NASA

U MORU godišnjih pregleda pojavio se i jedan uistinu specifičan i to zahvaljujući NASA-i koja je objavila satelitske snimke važnijih ovogodišnjih događaja i katastrofa.

Za početak, Satelit WorldView-1 je 17. siječnja snimio je fotografiju na kojoj se vidi prevrnuti brod Costa Concordia. Podsjetimo, u nesreći su poginule 32 osobe.



DigitalGlobe je 15. veljače snimio uništeni i zapaljeni naftovod u gradu Homs u Siriji. Naftovod su granatirale snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu.



Fotografiju grada Harrisburga, u američkoj saveznoj državi Illinois, nastale su zahvaljujući satelitu GeoEye 1. ožujka, samo jedan dan nakon što je tim područjem prošao tornado.



Satelit DigitalGlobe je napravio i fotografiju Olimpijskog parka u Londonu 24. srpnja. Na ovim Olimpijskim igrama sudjelovalo je više od 10 tisuća sportaša.



Satelit je također u srpnju uspio uhvatiti odvajanje glečera, dva puta većeg od Manhattana, a riječ je o glečeru Petermann na sjeveru Grenlanda.



Naravno, sve ovo ne bi moglo proći bez njihovog "ljubimca". Kamere na američkoj letjelici koja kruži oko Marsa zabilježile su spuštanje svemirskog vozila Curiosity na ovu planetu 6. kolovoza.



Satelit WorldView 2 je 20. rujna snimio fotografiju oblaka iznad planine Fuji u Japanu.



Tu je i svemirski shuttle Endeavour, pričvršćen na krov Boeinga 747.



NASA-in satelit GOES je 29. listopada zabilježio kretanje uragana Sandy na istočnoj američkoj obali. Do tog je trenutka Sandy već odnijela 50 života na Karibima.



Fotografije New Jerseyja nastale 7. rujna i 31. listopada pokazuju kako je to područje izgledalo prije i poslije uragana Sandy.



U prosincu je NASA objavila nove fotografije dijela Zemlje koji se nalazi u mraku.

Pročitajte više