Polako, ali sigurno: Ispravlja se Kosi toranj u Pisi

Foto: Wikipedia

SLAVNI Kosi toranj u Pisi polako, ali sigurno, vraća se u uspravan položaj, piše Huffington Post.

Prema godišnjem izvješću koje je izvala službena nadzorna grupa zadužena za nadgledanje slavne građevine, Toranj se ispravio za otprilike 2,5 centimetara u razdoblju od 2001. do 2013. godine. I iako je u pitanju naizgled malen broj, on jako puno znači nadzornicima koji su ga počeli pozorno nadgledati otkad je 2001. godine ponovo otvoren za javnost.

Od 1992. godine nagib tornja smanjio se ukupno s 4,5 na 4,1 metar, zbog "intervencija spašavanja". Prva od njih, koju je vodio profesor Michele Jamiolkowski, uključivala je okruživanje prvog kata tornja s 18 čeličnih kablova, a nakon toga i zamjenom betonskih blokova ispod zemlje. U siječnju 1991. godine provedena je posljednja intervencija - iskopana je zemlja ispod temelja tornja zbog čega je on upao dublje i pomoću čega mu se smanjio nagib.

Spomenuto smanjenje nagiba u posljednjih 12 godina prava je pobjeda stručnjaka: predviđaju da je toranj sad siguran barem narednih 200 do 300 godina. Ipak, zadržat će nagib zbog kojeg je i postao svjetska atrakcija.

 

Pročitajte više