Poticali "bjelački brak" pa dobili zabranu izdavanja

Foto: Hina

IRANSKI sud zabranio je časopis koji zagovara kohabitaciju, poznatu kao "bjelački brak" u Islamskoj Republici gdje izvanbračni seks predstavlja kazneno djelo, prenosi u ponedjeljak Reuters pozivajući se na najpopularniji iranski reformistički dnevni list Shargh.

Prema iranskim zakonima utemeljenim na šerijatskom pravu, uvedenim nakon Islamske revolucije 1979., izvanbračni seks se kažnjava bičevanjem, a u slučaju preljuba moguća je i smrtna kazna kamenovanjem.

Prošle godine, mjesečnik Zanan-e Emrouz (Današnje žene) izdao je posebni broj posvećen raznim aspektima "bjelačkog braka", nazvanog zbog aluzija na Zapad, i razlozima zbog kojih sve veći broj iranskih parova živi nevjenčano.

"Vladino nadzorno tijelo za medije zabranilo je danas mjesečnik Zanan-e Emrouz za poticanje i opravdavanje 'bjelačkog braka", piše Sharog u današnjem izdanju.

Ured iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija prošle je godine naredio dužnosnicima da se obračunaju s trendom kohabitacije. Konzervativni klerici su tu praksu nazvali "zlokobnim brakom" koji sramoti islamske vrijednosti.

Prema iranskim medijima, oko 20 posto brakova u zemlji završi razvodom, uglavnom zbog ekonomskih nedaća, preljubništva ili ovisnosti o drogama.

Pročitajte više