Pouke iz čašice: Parovi koji piju zajedno, ostaju zajedno

Foto: Shutterstock

GOTOVO 20 tisuća parova iz Norveške sudjelovalo je u istraživanju koje je pokazalo da parovi koji zajedno konzumiraju alkohol imaju daleko manji rizik od razvoda od onih koji to ne čine. Naravno, istraživači dodaju da konzumacija alkohola mora biti umjerena.

Parovi u kojima je samo jedan partner konzumirao alkohol imaju veći rizik od razlaza, a postotak je veći ako je žena ta koja voli zaviriti u čašicu. Naime, od bračnih parova u kojima su žene konzumirale veće količine alkohola, čak 26,8 posto takvih brakova završilo je razvodom. U suprotnom slučaju radi se o 13,1 posto.

Broj brakova koji su završili razvodom, a u kojem su oba partnera pila velike količine alkohola je bio je 17,2 posto.

Fartein Ask Torvik, znanstvenik s Instituta za javno zdravlje i vođa ovog istraživanja, rekao je za Los Angeles Times da se brakovi u kojima žena pije više od muškarca raspadaju zbog toga što alkohol jače utječe na žene i zato što se konzumiranje alkohola ne poklapa s ulogom žene u društvu.

"Parovi koji namjeravaju zajedno živjeti trebali bi poznavati navike svog partnera kada je u pitanju konzumiranje alkohola, jer to bi moglo izazvati probleme u budućnosti. Najbolje je opcija kada oba partnera konzumiraju umjerene količine", zaključio je Torvik.

Naime, broj razvoda brakova u kojima su oba partnera konzumirala umjerene količine alkohola bio je 5,8 posto.

Pročitajte više