Povjesničari krenuli u potragu za Cervantesovim grobom

Screenshot: YouTube

POVJESNIČAR Fernando Prado pokušat će sljedećeg mjeseca uz pomoć radara otkriti grob španjolskog pisca Miguela de Cervantesa, gotovo 400 godina nakon što je autor Don Quijotea pokopan negdje u samostanu u središtu Madrida.

Radarima koji prodiru duboko u tlo Prado će istražiti temelje starog samostana nakon što su se časne sestre, koje tamo borave od 17. stoljeća, s tim suglasile.

Rođen 1547. Cervantes je pokopan u Madridu 1616. istoga tjedna kada je umro i britanski književnik William Shakespeare. Pokopan je u samostanu reda Presvetog trojstva koji je sudjelovao u plaćanju njegova otkupa iz gusarskog zarobljeništva. No podaci o točnom mjestu groba izgubljeni su u nizu nadogradnji u samostanu.

Prado kaže kako Španjolska mora na dostojan način odati priznanje autoru jednog od najpoznatijih svjetskih romana. "Imamo moralnu obvezu prema Cervantesu, okoristili smo se njegovim djelom i slavom stoljećima", kazao je.

Sada dvije skromne ploče na samostanu i u crkvi označavaju moguće mjesto njegova groba, za razliku od onih u kojima su pokopani književni velikani poput Shakespearea, Molierea i Goethea.

Prvu fazu njegova istraživanja financiraju madridske vlasti s 12 tisuća eura.

Radarska metoda koristi se u forenzici i ne oštećuje predmete koji su skriveni pod zemljom. Prado smatra da neće biti problema da se utvrdi identitet ako se radarom kosti pronađu jer je pisac ozlijeđen u bitki kod Lepanta 1571.

"Ako ovom mjestu, na kojem je toliko malo osoba pokopano, nađemo više od jednog muškarca starog 50 godina s ozljedom lijeve ruke i strijelnom ozljedom prsnog koša pojest ću Bibliju", kaže Prado.

Pročitajte više