Prapovijesno naselje pronađeno pod morem kod Umaga



UVALA Zambratija mjesto je dva nova arheološka nalazišta, a za pronađeno naselje i brod pod morem pretpostavlja se da potječu iz prvog tisućljeća prije rođenja Krista, objavljuje Glas Istre.

Ispod slojeva pijeska i morske trave na dubini nešto većoj od dva metra, pronađeni su ostaci brodske konstrukcije. Voditeljica arheološkog istraživanja Ida Koncani Uhač smatra da su to najstariji pronalasci takvog tipa na Jadranu, a moguće i na cijelom Mediteranu.

U rujnu 2008. godine Arheološko muzej Istre proveo je tamo zaštitno istraživanje prilikom obnavljanja postojećeg lukobrana. Već tada je bilo ustanovljeno da je riječ o potopljenom prapovijesnom naselju koje su arheolozi smjestili u razdoblje od kasnog neolitika do ranog bakrenog doba.

Dosadašnjim istraživanjem utvrdilo dalo je odlične rezultate jer je muljevito morsko dno dobro očuvalo kuće izgrađene na stupovima od hrastovog drveta, životinjske kosti i brojne dijelove keramičkih posuda.

Za pronađene ostatke broda također se pretpostavlja da su iz prapovijesnog doba, duljina mu se procjenjuje na 6, dok je bio širok 2,4 metra.

Pročitajte više