Predmeti iz povijesnih svemirskih misija prodani za milijun dolara

Screenshot: YouTube

OZNAKA koju su američki astronauti nosili u povijesnoj misiji leta na mjesec 1969. i kontrolna lista s podacima tročlane posade postigle su najviše cijene na dražbi 'svemirskih' predmeta u New Yorku. Na dražbi je zarađeno milijun dolara.

Gotovo 300 sakupljača i raznih entuzijasta iz 17 zemalja natjecalo se za predmete telefonski, putem interneta ili osobno u utorak navečer u New Yorku. Prodano je 80 posto od 300 ponuđenih predmeta.

"Predmeti kojima su se služili astronauti vrlo su atraktivni", jer su nešto "o čemu su ljudi sanjali kao djeca. Mnoga djeca žele biti astronauti", kazala je Cassandra Hatton, stručnjakinja za svemirski program u kući Bonhams.

Kontrolna lista letjelice Apollo 11 s podacima koje je snimio član posade Buzz Aldrin dok je bio na mjesecu prodana je za 68.750 dolara.

Drugi veliki hit bila je oznaka s orlom i maslinovom grančicom na mjesečevoj površini, identična logu koji je nosila posada na svemirskim odijelima. Prodana je za 62.500 dolara, a nosi potpise trojice astronauta, Aldrina, Neila Armstronga i Michaela Collinsa. Američka zastava koju je Aldrin nosio na mjesec postigla je cijenu od 47.500 dolara, dvostruku od procijenjenog iznosa.

Let Apolla 11 za mnoge je pitanje nostalgije jer bio je to prvi čovjekov let na mjesec, a sve što radimo "prvi put velika je stvar", kaže Hatton.

Svemirsko odijelo iz projekta Merkur, koje se koristilo na samom početku američkog svemirskog programa s ljudskom posadom, prodano je za 43.750 dolara, što je pet puta manje od procjene.

Rijetko rusko svemirsko odijelo Strizh, jedno od samo 27 takvih odijela, nudilo se za 20 tisuća dolara, no tu cijenu nije uspjelo postići. Međutim, kontrolna ploča sa svemirske postaje Mir, koja je bila procijenjena na 6000 dolara, prodana je za 9.375 dolara.


 

Pročitajte više