Predstavljen 16. Motovun Film Festival: Brdo filmova postaje Slobodna zona!

Foto: Damir Krajac/Cropix

I DOK nas Linićeva čizma nemilosrdno gazi, a ekonomski stručnjaci uvjeravaju da ćemo uskoro bankrotirati, organizacijska ekipa Motovun Film Festivala odlučila je napraviti radikalan zaokret, reformu kakvu ne bi osmislila niti sama njemačka kancelarka Angela Merkel. Na današnjoj novinskoj konferenciji direktor MFF-a, Igor Mirković, predstavio je 16. izdanje jednog od najpoznatijih hrvatskih filmskih festivala.

Motovun Film Festival održat će se između 27. i 31. srpnja ove godine, a popularno brdo filmova uskoro postaje Slobodna zona - mjesto na kojem su negativne misli zabranjene.

"Zovemo vas u Slobodnu zonu gdje nema crnih vijesti i prognoza. Želimo da Motovun Film Festival bude penicilin za takve stvari, to nam svima treba, a tako smo birali filmove i glazbu. Da nam svima bude lakše i da se svi dobro odmorimo i osvježimo", rekao je Mirković.

"Nema kulturnog događaja koji nudi toliko puno za toliko malo"

16. Motovun Film Festival bit će u potpunosti posvećen Romima.

"Ove godine program smo posvetili zadnjem narodu koji je ostao kamen u cipeli Europe, a čija se prava dovode u pitanje - Romima. Slobodna zona Motovun ima svoju Motovun mahalu s hrpom filmova, pjesama i uličnih događaja. Nema kulturnog događaja koji nudi toliko puno za toliko malo", nadodao je poznati hrvatski redatelj.


Milena Zajović predstavila je ovogodišnji program.

"Fokusirali smo se na filmove koji su hrabri, novi i koji će ljude raspoložiti i razveseliti", rekla je selektorica glavnog programa, koja je između ostalog izdvojila filmove kao što su "Kauboji", "Kompjutorski šah", "Dobre vibracije" te kontroverzne dokumentarce poput "Pussy Riot: A Punk Prayer" i "Fuck for Forest".

Mohsen Makhmalbaf dobitnik nagrade "Maverick"

Iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf ovogodišnji je pobjednik motovunske nagrade Maverick.

"Riječ je o čovjeku koji je proveo pet godina u iranskom zatvoru. Ranjen je u sukobu s policijom, a snimio je i film u Izraelu što se u Iranu kažnjava zatvorom", opisao je Mirković. I doista, Makhmalbaf je poznat i po tome što su ga iranske tajne službe 2007. godine pokušale ubiti postavivši bombu na setu filma koji je snimao, a svijet je za njega i ranije čuo kada su mu 1991. godine iranske vlasti zabranile dva filma - "A time of Love" i "The Nights of the Zayandeh-Rood".

Od popratnog programa valja izdvojiti akciju "Biciklom do Motovuna". Festival je u suradnji s udrugom "Moj bicikl" organizirao biciklijadu koja kreće iz Zagreba 24., a stiže u Motovun 26. srpnja.

Pročitajte više