Preminula Nora Ephron, poznata scenaristica i redateljica

NORA EPHRON, scenaristica hit romantičnih komedija kao što su "When Harry Met Sally", "Sleepless in Seattle" i "You've Got Mail", preminula je jučer od posljedica akutne mijeloične leukemije koja joj je dijagnosticirana prije šest godina, piše The Washington Post.

Iako su njeni najveći uspjesi vezani za Hollywood, Nora Ephron bila je i uspješna spisateljica i novinarka.


Odrasla je u Beverly Hillsu i diplomirala na Wellesley Collegeu prije nego je započela novinarsku karijeru u New York Postu, a sedamdesetih je za Esquire počela pisati i o ženskom pokretu što joj je donijelo i titulu feministice (iako su je neki nazivali i pseudofeministicom).

U svom se poslu odbijala pomiriti s predvidljivošću. "Svakih deset godina zapitam se je li ovo uistinu sve što postoji. Morate pronaći način da stvari održite svježima. Barem za sebe", rekla je 2009. za Ladies' Home Journal.

1976. udala se za novinara Washington Posta Carla Bernsteina baš u trenutku kada su se on i njegov kolega Bob Woodward proslavili skandalom Watergate koji je okončao mandat Richarda Nixona. Međutim, razveli su se nakon četiri godine, nakon čega je Nora napisala scenarij za "Silkwood" koji joj je donio i prvu nominaciju za Oscara.

Unatoč velikom broju kino hitova (Sleepless in Seattle, You've Got Mail, Julie & Julia, Michael), mnogima je najpoznatija po kultnoj romantičnoj komediji "When Harry Met Sally...".


Posljednjih godina, sve češće razmišljanje o smrti uvuklo se i u njen rad, a u svojoj posljednjoj knjizi "I Remember Nothing: And other Reflections" napisala je: "U jednom trenutku dolazite do točke u životu kada morate realistično sagledati situaciju i shvatiti da su dani kraći i da stvari ne možete odgađati za kasnije. Ako ih stvarno želite dovršiti, bolje ih dovršite. Jednostavno ima previše ljudi koji se razbolijevaju, i prije ili kasnije, razboljet ćete se i vi. Stoga, vjerujem da je dobro znati što je ono što volite raditi da bi učinite što više toga". 

Pročitajte više