Preminula R&B legenda čiji je hit bio četvrti najslušaniji u 20. stoljeću

Screenshot: YouTube

BEN E. KING, soul pjevač najpoznatiji po pjesmi "Stand By Me", preminuo je u 76. godini. Tužnu vijest potvrdio je pjevač Gary U.S. Bonds na Facebooku, piše Mirror.

"Iznimno teškog srca moram reći zbogom jednoj od najslađih, najnježnijih i najtalentiranijih duša, koju sam imao privilegiju upoznati i smatrati svojim prijateljem više od 50 godina - gospodinu Benu E. Kingu", napisao je Bonds.

"U svoje ime, u ime moje obitelji, ali i obitelji iz Roadhouse Rockersa, mogu vam reći da će nam Ben E. nedostajati više nego što to mogu izraziti riječi. Naša iskrena sućut Betty i ostatku obitelji. Hvala ti Ben E. na prijateljstvu i prekrasnoj ostavštini koja je ostala iza tebe", dodao je.

Ben E. svoju je karijeru započeo kasnih 1950-ih u bendu "The Drifters" s kojima je otpjevao hitove poput "There Goes My Baby" i "Save The Last Dance For Me". Nakon odlaska iz benda, s Jerryjem Leiberom i Mikeom Stollerom napisao je "Stand By Me", sam ju je izveo i osvojio svijet.

Ta je pjesma bila među deset najslušanijih hitova u SAD-u 1961. godine te ponovno 1986., kad se pojavila u istoimenom filmu u kojem je glavnu ulogu odigrao River Phoenix. Sljedeće godine bila je broj jedan u Velikoj Britaniji. 

Na Billbordovoj ljestvici pojavila se čak devet puta, dvaput njegova verzija pjesme, a sedam puta nakon što su je izveli drugi pjevači, poput Johna Lennona i Spydera Turnera.

BMI je 1999. godine objavio da je ta pjesma bila četvrta najizvođenija pjesma na američkim radio i TV postajama u 20. stoljeću.

Pročitajte više