Preminula Zlata Petković, jedna od najljepših glumica ovih prostora

Screenshot: YouTube

DANAS je u Beogradu preminula poznata glumica Zlata Petković, koju će mnogi pamtiti po talentu, ali i neponovljivoj ljepoti.

Zlata Petković rođena je u Svrljigu 11. veljače 1954. godine. Osnovnu školu završila je u Smederevu, a gimnaziju je pohađala u Smederevu i izvanredno u Zagrebu. Nakon jedne audicije 1970. Zlati je ponuđeno da sudjeluje na izboru za najljepšu tinejdžericu Jugoslavije u Zagrebu, ali završila je kao prva pratilja Aniti Baturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

Titula prve pratilje joj je omogućilo da ode na svjetski izbor za najljepšu tinejdžericu u Tokiju, a tome je ovjenčana titulom Miss fotogeničnosti.


Sudjelovanje na izboru donijelo joj je i prvu filmsku ulogu u filmu Milana Jelića "Bubašinter". Poslije snimanja filma, odlučila je upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu, ali je odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije, iako je ušla u uži izbor. Sljedeće, 1971. godine Zlata je sudjelovala na izboru za Miss Jugoslavije.

Akademiju je upisala nakon završetka srednje škole i završila je 1976., a kolege su joj bile Bogdan Diklić, Ljiljana Stjepanović, Snežana Savić, Ivica Klemec, Radoš Bajić i Lazar Ristovski. Nakon diplomiranja, režiser Aleksandar Đorđević ponudio joj je ulogu Marije u filmu i seriji "Povratak otpisanih" po kojoj će je mnogi i pamtiti.

Snimila je veliki broj skladbi za djecu, a sudjelovala je i na festivalima zabavne glazbe.

Iz braka sa arhitektom i kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem ima dvoje djece, Gvozdena i Arona.

Pročitajte više