Preminuo legendarni srpski glumac Bora Todorović

Foto: Press/Hina

JEDAN od najpoznatijih srpskih glumaca, 84-godišnji Bora Todorović, preminuo je jutros, nakon nekoliko dana provedenih u bolnici u kritičnom stanju.

Naime, glumac je prije nekoliko dana imao moždani udar nakon kojeg je pao u komu.

"Glumac je nedavno operirao slijepo crijevo, ali mu je tijekom oporavka pozlilo, poslije čega mu je dijagnosticiran moždani udar. Prije operacije Bora se nije žalio, niti je išta ukazivalo na to da ima ozbiljnijih zdravstvenih problema", rekao je izvor za Blic.

Todorović je rođen u Beogradu 5. studenog 1930. Za glumu se odlučio prilično rano. Naime, fakultet strojarstva zamijenio je glumom, a njegov prvi kazališni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu. Sa sestrom Mirom Stupicom i njezinim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo je otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd glumio je u Ateljeu 212 do 1983. godine, a tamo se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce" itd.

Međutim, mnogi ga ipak pamte po njegovim filmskim i televizijskim ulogama.

"Maratonci trče počasni krug", "Balkan ekspres", "Dom za vešanje", "Profesionalac" i "Balkanski špijun" samo su neki od filmova po kojima ga gledatelji pamte.

Bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson - tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno djelo, a nagrađen je i za ulogu u "Profesionalcu" u Cannesu.

Todorović se u posljednjih nekoliko godina povukao sa scene i rijetko se pojavljivao u medijima.

"Što se tiče glume, prestao sam. Ne mogu više. Dosta je. Ne da ne mogu fizički i mentalno, nego mi je, iskreno da vam kažem, dosadilo. Dugo sam u tom poslu i vidim da neki lijep život prolazi pored mene. Ovako sam samo fokusiran na to. A tu sam neki put zadovoljan, neki put nezadovoljan. A nije ni pristojno više. Dosta je bilo, i previše. Nemam neki naročiti motiv", rekao je glumac u intervjuu koji je dao prije dvije godine.

Pročitajte više