Preminuo slavni pisac Terry Pratchett

Foto: Guliver Image/Getty Images

SIR TERRY PRATCHETT, autor više od 70 knjiga, koji je bolovao od Alzheimerove bolesti, preminuo je u svojem domu, objavio je njegov izdavač.

Preminuo je okružen svojom obitelji, dok mu je mačak spavao na krevetu ovog četvrtka, piše Guardian. Imao je 66 godina.

Na njegovom profilu na Twitteru objavljeno je: "Terry je uzeo ruku Smrti i slijedio je kroz vrata i u crnu pustinju pod beskonačnom noći. Kraj".

Larry Finley iz izdavačke kuće Transworld Publishers kazao je: "Svijet je izgubio jedan od svojih najbistrijih umova".

S pisanjem posljednjeg romana iz fantasy serijala "Discworld", po kojem je bio najpoznatiji, završio je u ljeto 2014.

Terry Pratchett rodio se 1948. u Beaconsfieldu. Prvu knjigu, "The Carpet People" objavio je 1971. godine. Ipak, tek 1987. se potpuno posvetio pisanju knjiga, a otad je često uspijevao izdati i po dvije knjige godišnje. Prema godišnjaku prodavača knjiga iz 2005., Pratchettove su tvrdoukoričene knjige u 2003. iznosile 3,4 posto prema količini i 3,8 posto prema vrijednosti na tržištu fikcije, stavljajući ga na drugo mjesto iza J. K. Rowling, dok su mekoukoričena izdanja bila na petome mjestu (iza Jamesa Pattersona, Alexandera McCalla Smitha, Johna Grishama te J. R. R. Tolkiena).

1998. Terry Pratchett odlikovan je medaljom Reda Britanskog Carstva (OBE) za svoj doprinos književnosti. Tipično, njegov ironični komentar bio je: "Mislim da se 'doprinos književnosti' vjerojatno sastoji od suzdržavanja od pokušaja pisanja iste". Dodijeljeni su mu i počasni doktorati književnosti na Sveučilištima u Warwicku (1999.), Portsmouthu (2001.), Bathu (2003.) te Bristolu (2004.).


Pratchett je u svoje zanimacije ubrajao "pisanje, šetanje, računala, život." Bio je poznat po svojoj navici da nosi velike, crne šešire, što je očito na slikama s korica njegovih knjiga. 2003. Pratchett je utvrdio svoj status jednog od najpopularnijih britanskih autora pridruživši se Charlesu Dickensu kao jedini autor sa pet knjiga na BBC-jevom popisu Big Read top 100 (od kojih su sve na popisu bile "Discworld" knjige).

31. srpnja 2005. Pratchett je kritizirao medijsku eksponaciju autorice "Harryja Pottera" J. K. Rowling, izjavivši da se čini kako određeni članovi medija "misle da je daljnje uzdizanje J. K. Rowling ostvarivo jedino na uštrb ostalih pisaca".

Prije nekoliko godina šokirao je javnost svojim dokumentarcem o eutanaziji, "Odlučio sam umrijeti".

Pročitajte više