Preminuo tvorac "Simpsona" Sam Simon

Foto: Guliver Image/Getty Images

SAM SIMON, deveterostruki osvajač nagrade Emmy i producent koji je zaslužan za nastanak kultnih "Simpsona" preminuo je u 59. godini života, objavila je njegova zaklada na Facebooku.

Preminuo je u svom domu u Los Angelesu, okružen članovima obitelji i svojim najdražim psom.

"Onima koji su ga poznavali, njegov glas će zauvijek odjekivati u mislima. Njegov smisao za humor nastavit će nas nasmijavati, a njegovo suosjećanje i velikodušnosti zauvijek će utjecati na naše živote", stoji u priopćenju koje je zaklada Sam Simon poslala TMZ-u.

Simonu je 2012. dijagnosticiran terminalni rak crijeva, a unatoč teškoj bolesti ostao je optimist i zadržao je svoj prepoznatljivi smisao za humor. Liječnici su tada prognozirali da su mu ostala samo tri mjeseca života.

"Rekli su mi da su to nalazi mrtvaca. Pitao sam je li izlječivo. Odgovorili su da ne koriste tu riječ. Ponovit ću što mi je liječnik rekao:'Ne mogu te izliječiti, ali moj posao je održavati te na životu.' I napravio je odličan posao", opisao je u emisiji Marije Shriver trenutak kad je doznao da je obolio od teške bolesti.

Unatoč teškoj dijagnozi, nikad nije bio sretniji

Simon je pesimističnu dijagnozu odbio tretirati poput smrtne presude i odlučio preostalo vrijeme iskoristiti kako bi se posvetio svojoj najvećoj strasti - pomaganju životinjama, pa je donirao čak 100 milijuna dolara kako bi pomogao borbi za prava životinja.

Nakon dijagnoze teške bolesti rekao je da je napokon smiren i da nikad u životu nije bio sretniji.

"Rak je grozna bolest. Sve je ono što su vam oduvijek govorili da će biti. To je putovanje i borba. No, ako želite publicitet i način da pokupite djevojke, rak je najbolja stvar na svijetu. Okružen sam ljudima koji me vole, brinu za mene i spremni su sve učiniti kako bi mi pomogli. To ja nazivam srećom. Mislim da sam ranije imao problema s tim da ljude pustim preblizu", rekao je.

Posljednje mjesece života odlučio je provesti pomažući drugima. Novac je davao u dobrotvorne svrhe, kako bi pomogao beskućnicima i spasio životinje koje u skloništima čekaju smrt, a kako nije bio oženjen i nije imao djece, zavjetovao se tada i da će svoje bogatstvo (procijenjeno na 100 milijuna) dolara razdijeliti prije smrti.

Simonu u čast, PETA je svojoj podružnici u Norfolku dala ime po njemu.

"To mi pruža zadovoljstvo. Volim to. Ne čini mi se kao obveza", bio je njegov odgovor na pitanje što ga motivira na pomaganje drugima.

Odrastao je na Beverly Hillsu, a zbog talenta za crtanje počeo je surađivati na izradi crtanih filmova. Njegov scenarij za komediju "Taxi" ABC je otkupio, a on je u svojim 20-ima postao scenarist, a uskoro glavni producent.

Scenarist niza kultnih serija

Potom se pridružio sitcomu "Kafić Uzdravlje", u kojem je pisao scenarij prve tri sezone kad je serija nizala uspjeh za uspjehom.

Nakon "The Tracy Ullman Showa", na kojem je surađivao s Mattom Groeningom, njih su dvojica osmislili "Simpsone". Simon je bio kreativni supervizor tog crtanog filma, zaposlio je prve scenariste i sam je osmislio brojne likove, poput gospodina Burnsa i doktora Hibberta.

Tri godine kasnije povukao se iz projekta zbog nategnutog odnosa s Groeningom, ali zadržao je titulu izvršnog producenta što mu omogućilo da na svakoj sezoni zaradi desetke milijuna dolara.

Pročitajte više