Preživjeti petak 13-ti: Zašto ga se uopće bojimo?



PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA ili strah od petka 13., česta je pojava u svijetu, a u simptome ubrajamo blagu anksioznost pa čak i ozbiljne napadaje panike. Međutim, valja se zapitati zašto petak 13. uopće smatramo nesretnim?

Postoji nekoliko različitih teorija, a svaka je od njih na neki način utjecala na pojavu ovog iracionalnog straha. U skandinavskim legendama, broj 13 povezivan je s nesrećama, dok kinezi isti broj smatraju simbolom sreće.

Loki i Valhalla

Za prvu je teoriju zaslužan povjesničar Donald Dossey. On vjeruje kako je strah od broja 13 nastao zahvaljujući norveškom mitu.

Dvanaest je bogova večeralo u Valhalli, rajskoj dvorani i domu boga Odina. Na večeru je upao i 13. nezvani gost. Bio je to zli bog Loki.

Lokiju je u društvu ozbiljnih bogova postalo dosadno pa se odlučio poigrati s njima. Rezultat njegove igre bio je tragičan. Nagovorio je Hodera, slijepog boga tame, da strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro i cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka 13 smatra se kobnom i zloslutnom.

Korijen u Bibliji

I Biblija daje jedno od objašnjenja. Juda, apostol koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri. U antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice okupljaju u grupama od dvanaest, a trinaesto je mjesto bilo rezervirano za vraga.


Ipak, većina povjesničara vjeruje kako petak 13. zao glas vuče od 1307. kada je počela jedna od većih tragedija u ljudskoj povijesti. Tog je dana francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara optuživši ih za herezu.

Narodni lijek


Ako vas se ipak ne može razuvjeriti da petak 13. nije nimalo nesretniji od bilo kojeg drugog dana, jedna narodna predaja nudi vam dva vrlo zanimljiva rješenja kojima se može "skinuti" prokletstvo. Jedno od njih nalaže kako se nesrećom pogođena osoba mora popeti na vrh planine ili visoke zgrade i spaliti svoje iznošene čarape.

Drugo pak uključuje kombinaciju stoja na glavi i grickanja hrskavice.

Pročitajte više