Procurio e-mail kojim je Julian Assange pokušao Benedicta Cumberbatcha nagovoriti da ne snima film o njemu

Foto: Press, Guliver Image/Getty Images

"THE FIFTH ESTATE" film je u kojem britanski glumac Benedict Cumberbatch glumi Juliana Assangea, a više od devet mjeseci prije njegove premijere osnivač Wikileaksa poslao je pismo glumcu koje je sad procurilo na internet.

On mu je u e-mailu, naslovljenom "Poruka od Assangea", a poslanom kao odgovor na glumčev zahtjev za sastankom u siječnju, napisao puno toga, između ostalog jasno dajući do znanja kako ne želi da se film snima. Na samom početku zahvalio mu je na javljanju i pozdravio tu njegovu odluku, naglasivši da će, ako se film snimi, njihovi životi biti isprepleteni zauvijek te da je obožavatelj njegova rada.

Ipak, nakon što je pojasnio "da mora biti iskren", Assange je napomenuo kako je uvjeren da će film biti snimljen "izrazito negativno" te na taj način utjecati na njega i osobe koje ga okružuju: "Baziran je na knjizi punoj prevara i laži koju je napisala osoba koja se želi osvetiti meni i mojoj organizaciji". Upozorio je glumca da će taj film, snimljen uz podršku američkih vlasti, "zakopati dobre ljude koji rade dobar posao", a da će on biti "iskorišten, kao unajmljeni ubojica, da nagovijesti pojavljivanje istine kako bi je ustvari ubio" te kako bi njega predstavio kao osobu upitnog morala i pozicionirao ga u "lažni dio povijesti".

Na kraju je Assange poručio da je Cumberbatchu stoga valjda jasno zašto se ne želi s njime naći - jer bi to značilo da podržava projekt. E-mail, u kojem se opsežno navode razlozi zašto bi glumac trebao odustati od ovog angažmana, u cijelosti možete pročitati ovdje.

Američka premijera filma zakazana je za 18. listopad.

Pročitajte više