Projekt "Hipersfera" predstavljen u Londonu



AMBICIOZNI projekt pod nazivom "Hipersfera" kojeg je prije nekoliko godina započela skupina mladih hrvatskih znanstvenika, čini se, uskoro će dobiti i svoj nastavak. Riječ o posebnoj vrsti bespilotne letjelice čije su primjene u vladinom, komercijalnom i znanstvenom sektoru mnogostruke.

Sama ideja projekta došla je od Bojana Pečnika, mladog znanstvenika koji je doktorirao u Njemačkoj, te se u Hrvatsku vratio s idejom unaprjeđenja znanstvene zajednice.

Pečnik je prošlog tjedna na jednom seminaru u Londonu kako će letjelica biti dugačka 20 metara, a moći će pokriti područje od 230 kvadratnih kilometara u samo 24 sata. Njen bi cilj trebao biti  nadzor teritorija, prenosi The Wall Street Journal.

"Trenutno smo u pregovorima s policijom oko granica i teritorija. Kad Hrvatska 2013. uđe u Europsku Uniju, trebat će nadzirati granicu oko Schengenske zone. To je oko 1300 kilometara nedostupnog terena koji treba zaštitu", naglasio je Pečnik.

Pečnikov je plan stvoriti mrežu takvih letjelica koje bi lebdjele iznad tog područja u vremenskom razdoblju od četiri dana, kad bi sletjele zbog goriva. Još neke upotrebe letjelice uključuju nadzor prometa, pomoć vozilima hitnih službi da što prije stignu na mjesto nesreće te detekcija uljeza koju su na teritorij države upali bez dozvole.

Jedini je problem cijele ove priče to što postoji bojazan da njihov projekt Vlada iskoristi na "nemoralan način" i preuzme ulogu Velikog Brata. No, s obzorom na veliki uspjeh prvog prototipa, tim je krenuo i u realizaciju drugog za što će im biti potrebno oko dva milijuna eura. Dio novca već je prikupljen, a do kraja godine nadaju se barem približno doseći željenu svotu.

Pročitajte više