Protestiraju jer su prisiljene pokazivati guzu na terenu: To je seksizam!

Screenshot: YouTube

RUKOMET na pijesku na glasu je kao jedan od najseksi sportova.

S time se očito slaže i Europska rukometna federacija koja je donijela pravilo prema kojem igračice na terenu moraju nositi donji dio bikinija koji ne smije biti širi od 10 centimetara, piše Local.

Španjolske rukometašice prve su kritizirale ovo pravilo i rekle da se radi o čistom seksizmu. Pravila za muške igrače nisu rigorozna, oni na terenu mogu nositi odjeću koja je šira i duža.

Rukometašice su prisiljene pokazivati svoje guze, ali i trbušne mišiće jer ni oni ne smiju biti pokriveni tijekom igre. Svakome tko se ne pridržava tih pravila prijete i sankcije. Baskijska rukometna organizacija zbog  toga se odlučila žaliti Europskoj komisiji.

"To vrijeđa principe jednakosti, to je seksizam i stavlja izgled igračica ispred njihovih tehničkih mogućnosti", kaže Izaskun Bilbao, članica Europskog parlamenta.

Baskijski ženski institut kaže da je pravilo doneseno samo zato da bi ženska tijela privukla ljude sportu, a glavno španjolsko sportsko vijeće također smatra da se radi o seksizmu.

Rukometašice su se odlučile na protest nakon prošlotjednog turnira u Cantabriji kada je 20 timova dobilo opomenu jer su djevojke na terenu nosile odjeću koja je "previše pokrivala".



 

Pročitajte više