Provjerite koja je najvažnija osobina potrebna za uspjeh

Screenshot: TED

PSIHOLOGINJA Angela Lee Duckworth na nedavnom je TED-u kazala da iako je inteligencija važna, visok IQ nije najvažnija osobina koja nam je potrebna za uspjeh.

Ona tvrdi da je najvažnije biti ustrajan - imati želju i volju nastaviti i biti uporan čak i kad nam okolnosti ne idu u prilog.

Iz tog razloga ekipa Business Insidera odlučila je na jednom mjestu sakupiti pitanja koja će vam pomoći u tome da otkrijete imate li dovoljno borbenosti i ustrajnosti za uspjeh. Provjerite pokleknete li u idućim navedem situacijama i tako donesite zaključak biste li možda trebali biti odlučniji.

Možete li naći motivaciju da se i dalje prijavljujete na natječaje za posao i ako nakon 10 molbi ne dobijete odgovor?

Imate li strpljenja da, umjesto kopiranja pri pisanju molbe za određeni posao, prilagodite tekst za posao na koji se prijavljujete?

Istražite li tvrtku u koju se prijavljujete za posao kako biste znali odgovoriti na postavljena pitanja ili kako biste im znali postaviti pitanja?

Možete li smoći snage nakon napornog radnog dana za eventualno druženje s kolegama za koje znate da bi vam moglo pomoći?

Možete li, kad vas zaobiđe povišica ili promaknuće, raditi i truditi se dvostruko više?

Jeste li ponekad, znajući vlastite slabosti, dobrovoljno naučili ili istražili ono što vam ne ide od ruke?

Kad vam ništa ne ide od ruke, sva pamet ovog svijeta neće biti od pomoći, poručuje Duckworth i dodaje da, iako ne zna kako motivirati ljude na duge staze i naučiti ih ustrajnosti, zna da ona nema veze s talentom. Ali i da je potrebno vjerovati da se sposobnost učenja može promijeniti vašim trudom te da moramo naučiti priznati kad smo u krivu kako bismo više naučili.

Pročitajte više