"Ptičji mozak": Sedmogodišnjaci pametni koliko i ptice?

KOLIKO GOD roditelji vjerovali da je upravo njihovo dijete najbistrije, čini se da, u neku ruku, ono do određene dobi nije pametnije od ptice. Naime, prema posljednjem istraživanju, djeca do sedam godina starosti u testovima logike imala su iste rezultate kao i Euroazijske šojke, prenosi Daily Mail.

Istraživači s Cambridge Sveučilišta su, kako bi to i dokazali, proveli niz eksperimenata baziranih na Ezopovoj basni u kojima žedna vrana uspijeva popiti vodu iz ćupa nakon što iskoristi šljunak za podizanje razine vode. U jednom testu, Euroazijske šojke uspjele su shvatiti da će, ukoliko žele ukusnu poslasticu, u cilindar ispunjen vodom morati nešto dodati kako bi poslastica došla u doseg njihovog kljuna. U ponudi su, kao i djeca, imale šljunak i plutene čepove.

Šojke su uvidjele kako je bolje koristiti šljunak koji tone od čepova koji ostaju plutati na vodi. Kod djece od četiri do sedam godina, rezultati i vremena rješavanja zadatka bili su jednaki kao i kod njihovih "pernatih" konkurenata. Djeca starija od sedam, ipak su riješila test brže od šojki.

U drugom testu djeca su se pokazala superiornijima. Zadatak je bio isti, ali ovaj put voda je bila u posudi u obliku slova "U", odajući dojam kako se radi o dvije odvojene posude. To je značilo da šljunak treba ubaciti na jednu stranu posude, kako bi se razina vode u drugoj podigla, što je prilično zbunilo šojke.

"Djeca konstantno uče o svijetu i upijaju nova znanja. No, ona to neće moći ukoliko već imaju neku pretkoncepcijsku ideju o onome što je moguće i nemoguće. Kod ptica je situacija nešto drukčija. One imaju poteškoća sa shvaćanjem onoga što se dogodilo jer ih zbunjuje činjenica da se to uopće ni ne bi trebalo događati", rekla je članica istraživačkog tima Lucy Cheke.

Pročitajte više