Razum uvrijedio vjernike: Ateistički jumbo plakati izazvali bijes kršćana

ATEISTI iz savezne države Ohio svojim su jumbo plakatima kojima promoviraju nevjerovanje u Boga nedavno uvrijedili lokalne kršćane, a da bi izbjegli tužbu i daljnje komplikacije, morali su ukloniti jedan od svojih promotivnih plakata. Razlog? Kritiziranje vjerovanja kao vrline.

Na jumbo plakatu pisalo je "Vjerovanje je vrlina", s time da je "vjerovanje" bilo prekriženo i iznad toga napisano "razum". Iako su imali još nekoliko različitih jumbo plakata, tamošnji kršćani osjetili su se izrazito uvrijeđeni ovim plakatom, stoga je vlasnik zemljišta na kojemu je postavljen plakat bio primoran prekinuti ugovor s predstavnicima ateista i skinuti njihov plakat tjedan dana ranije.

Kako objašnjava udruga Mid Ohio Atheist "dobili smo pritužbu od vlasnika zemljišta na kojem se nalaze naši jumbo posteri da skinemo jednog od njih. Imamo ih tri, a pritužbe smo očekivali za onaj koji negira postojanje Boga, ali izgleda da vjernike najviše vrijeđa i plaši naš plakat koji propagira korištenje razuma umjesto vjerovanja".


Udruga Mid Ohio Atheist još je u siječnju otvorila javni natječaj za slogane za njihovu kampanju, a najbolji su dobili svoje jumbo plakate: "Prvoga dana, čovjek je stvorio Boga", "Vjerovanje - Razum je vrlina" te "Nema Boga. Ne vjerujte svemu što čujete". Lamar Advertising, tvrtka koja je iznajmila reklamni prostor za sporne plakate, ipak je izašla u susret udruzi ateista te im je ponudila da ostali jumbo plakati ostanu postavljeni tjedan dana duže.



Mid Ohio Atheist ističu da je znakovit broj ljudi bio zadovoljan njihovim plakatima: "Dobili smo hrpe poruka, mailova i tweetova. Drago nam je jer to dokazuje da mi nismo malena grupa ljudi, da zapravo postoji zajednica, a uspjeli smo i pomoći mnogima da nađu udruge ateista u svojim gradovima".

Pročitajte više