Reagiranje Ministarstva zaštite okoliša: Nikad nije dovoljno, ali osiguravamo pravni temelj za zaštitu supova

Foto: Index

NAKON što je Index objavio priču o dramatičnom spašavanju mladog bjeloglavog supa, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odlučio je reagirati.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti:

"Kako ste i sami naveli, jedino smo mjesto na svijetu gdje su supovi toliko blizu čovjeka. Zato sve što poduzimamo za zaštitu supova mora uzimati u obzir i čovjeka. A to znači i čovjekovo pravo na rad, koje u ovom slučaju znači bavljenje turizmom.

Upravo aktivnosti koje doprinose širenju priče o supovima i širenju činjenica da mladi ptići stradavaju zbog neprimjerenog ponašanja čovjeka, u ovom slučaju znatiželjnih turista, ima izuzetno velik utjecaj na suzbijanje ovakvog ponašanja. Stanovnici Cresa, Krka, Prvića i otoka na kojima supovi obitavaju sa supovima žive skladno i vrlo brižno skrbe o njima. Kad smo obišli rezervat na Cresu, gradonačelnik Cresa, gospodin Jurjako ispričao nam je kako stanovnici, sad već svi odreda, znaju kako postupiti kad vide ptića u nevolji.

Kako znaju da ga moraju prekriti da maksimalno smanje mogućnost dodatne ozljede krila i da mu što više smanje stres zbog tako bliskog kontakta s čovjekom, kako znaju brojeve telefona na koje čuvarima prirode i djelatnicima Grifona prijavljuju lokaciju ozlijeđene ptice.

Što ministarstvo i ministar poduzimaju? Osiguravamo pravni temelj za zaštitu supova, pomažemo financijski pri gradnji oporavilišta, pomažemo u informiranju i edukaciji ne samo lokalnog stanovništva.

Nikad nije dovoljno, slažemo se s Vama. Ali svaki članak koji je proteklih par tjedana izašao govorio je o glavnom uzroku padanja mladih ptića u more, nespremnih za let. A i to je važno – jer ako mi govorimo o tome, o tome će iznajmljivači apartmana i brodova govoriti svojim gostima. Kazne su naravno, također jedan od mehanizama.

Naša populacija supova je u dobrom stanju, a to je sigurno i rezultat svega što radimo za njihovo očuvanje a i brige ljudi kojima je stalo do toga da radimo još više."

 

Pročitajte više