Robotičari slave: Robot je upravo prošao test samosvijesti

Screenshot: YouTube

JEDAN je robot u New Yorku riješio staru zagonetku koja dokazuje da ispitanik ima svijest o sebi. Test glasi ovako:

"Kralj je pozvao trojicu najmudrijih muškaraca u kraljevstvu kako bi odlučio tko će od njih postati njegov novi savjetnik. Na njihove je glave stavio šešire, tako da je svaki mudrac mogao vidjeti šešire ostale dvojice, no nije mogao vidjeti svoj. Šeširi su bili ili bijeli ili plavi. Kralj im je garantirao da barem jedan od njih nosi plavi šešir. Drugim riječima, moguće je da nose jedan, dva ili tri plava šešira, no nemoguće je da nitko ne nosi plavi šešir. Kralj im je obećao da će natjecanje biti pošteno, a mudracima je zabranjeno da razgovaraju jedan s drugim. Onaj koji ustane prvi i pogodi boju šešira kojeg nosi postat će kraljev novi savjetnik".

Robotičari na Politehnološkom institutu Ransselaer prilagodili su ovu zagonetku za tri robota, od kojih je dvojici rečeno da su dobili "poglupljujuću pilulu" koja ih je sprečavala da govore prije nego što su sva trojica upitana koji je od njih još u stanju govoriti.

Rješavanjem niza testova roboti će razviti repertoar sposobnosti

Sva tri na početku nisu mogla riješiti problem i rekli bi: “Ne znam”. Međutim, kad je samo jedan od njih napravio buku, robot koji je u pitanju je čuo svoj vlastiti glas, a zatim je slijedilo: “Žao mi je, znam sada.”

Robotičari priznaju da je rješavanje ovog testa daleko od stvaranja prave samosvijesti robota, no voditelj tima koji je napravio ovog robota Selmer Bringsjord tvrdi da će rješavanjem niza testova roboti razviti repertoar sposobnosti koje će ih učiniti jako korisnima ljudima.

"Pokušavamo naći neke zanimljive filozofske probleme a potom napraviti robota koji će ih riješiti", rekao je John Sullins, filozof tehnologije na sveučilištu Sonoma za Independent.

Iako su roboti i dalje daleko od postizanja prave svijesti, simulacija toga može biti jako korisna. Prošle godine je super-računalo postalo prvi oblik umjetne inteligencije koji je pokazao da je na razini 13-godišnjeg dječaka. 

Pročitajte više