Rođendan slavnog slikara: Klimtov poljubac na naslovnici Googlea

AUSTRIJSKI kontroverzni slikar Gustav Klimt, danas slavi 150.rođendan koji je obilježio i Google. Naime, Googleovu naslovnicu danas krasi Klimtova vjerojatno najpoznatija slika slika "Poljubac" koju je naslikao između 1907. i 1908. godine.  Taj se period smatra njegovim "zlatnim" razdobljem i vrhuncem umjetničkog stvaralaštva.

Klimt je rođen1862. godine, a svoj talent pokazao je još u Visokoj školi za umjetnost i zanat. Dobivao je narudžbe za ukrašavanje velikih javnih zgrada koje su se gradile tokom 1880-tih i 1890-tih godina.
"Poljubac" prikazuje par na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini. Njihova priljubljena tijela ovijena su raskošnom odjećom ukrašenom bogatim nizom šarenih oblika i uzoraka. Danas se ova slika nalazi u Austrijskoj galeriji dvorca Belvedere u Beču.

Unatoč seksualnosti koja se provlačila kroz njegova djela, Klimt ipak nije bio buntovnik. Klonio se javnosti, a i privatni život držao je za sebe. Umro je u Beču 6. Veljače 1918. godine, nekoliko mjeseci prije potpunog sloma Austro-Ugarske i svijeta kakav je poznavao.

Pročitajte više