"Šetnja" za pamćenje: Endeavour prošao ulicama Los Angelesa

NAKON što je prije tri tjedna odradila svoju "oproštajnu turneju" letom preko južne Kalifornije, svemirska letjelica Endeavour "prošetala" je ulicama Los Angelesa, na putu do mjesta na kojem će biti izložena.

Time je njezina posljednja misija postala parada gradskim ulicama, nakon što se tokom "karijere" 25 puta zaputila u svemir te tamo sveukupno provela gotovo godinu dana. Posljednje je putovanje počelo ovog petka u losanđeleškoj zračnoj luci, a završit će u subotu u Kalifornijskom znanstvenom centru, gdje će provesti svoju "mirovinu".

Put od gotovo 20 kilometara prijeći će na "kolicima" dizajniranim posebno za tu priliku s kojima zajedno teži 80 tona. Policija je izvijestila da je Endeavour najveći objekt koji se ikad prevozio ulicama Los Angelesa, a kako bi mogao proći posječeno je čak 400 stabala te su privremeno morali biti uklonjeni brojni prometni znakovi i rasvjetni stupovi, prenose američki mediji.

Podsjetimo, Endeavour je bio peta i posljednja letjelica napravljena u sklopu NASA-inog programa Space Shuttle. Nastao je kao zamjena za Challenger, a prvi je let imao u svibnju 1992. godine. Posljednji je put u misiju poletio u svibnju 2011. godine.

Pročitajte više