Slavni glumci i pjesnici: Zagreb postao grad poezije

Foto: Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB je ponovo postao grad poezije, i to zahvaljujući Goranu Matoviću koji je četvrtu godinu zaredom organizirao festival "Zagreb, grad poezije".

"Govorimo jezikom ljubavi, pokušavamo govoriti pročišćenim jezikom, a najmudriji govor je govor pjesnika. Zbog toga smo pokrenuli festival 'Zagreb-grad poezije', premrežili mnoge lokacije u gradu, spojili ga na poeziju kao infuziju i grad je otkrio svoje novo, ljepše lice", kaže Matović.

Ideja Teatra poezije i festivala "Zagreb, grad poezije" je da se okupe svi relevantni umjetnici na jednom mjestu.

"I glumci i pjesnici i glazbenici i filmski djelatnici, dizajneri, likovnjaci, okupljeni su u akciju građenja scenskih događaja", ističe Matović.

Festival ukupno traje četiri dana, a započeo je ovog četvrtka u Vip clubu u Zagrebu. Sve je počelo s Antunom Brankom Šimćem i predstavom Tamni pjevač.

"Tamni pjevač je Antun Branko Šimić, ali i Tin Ujević, Janko Polić Kamov, Josip Sever, Vesna Parun. To su ljudi koji pripadaju svetačkom redu u hrvatskoj književnosti. Oni su brisali granice između života i smrti, između života i pjesme i skupo su plaćali cijenu svog autorstva", pojašnjava Matović.

Žarko Potočnjak otkrio je kako je poezija zvučala nekada.

"Zagreb ima jako dugu tradiciju govorenja i slušanja poezije. Mladi ne znaju za 'Ting-tangl'. To je bilo jedno kultno sastajalište pjesnika, onih koji su voljeli govoriti poeziju, a naravno i onih koji su voljeli slušati poeziju", sjeća se Potočnjak.

Poezija danas, priznaje nam poznati glumac, ostala je tek na Goranu Matoviću, inače i organizatoru festivala Zagreb, grad poezije.

"Nekad ste barem jednom tjedno negdje mogli sjesti i uz nekakav instrument i poslušati čitanje dobre poezije. Danas toga više nema. Stvarno mislim da bi trebalo podržati 'Zagreb, grad poezije' jer je to on uvijek bio i nadam se da će biti i dalje", zaključuje Potočnjak.

Pročitajte više