Slovenskim vikendom najavljen hrvatski novocirkuski vikend



POSJETOM Murskoj Soboti u kojoj su, u sklopu programa Maribora kao Europske prijestolnice kulture, gostovali novocirkuski veterani Victoria Chaplin i Jean-Baptiste Thierrée, najavljen je zagrebački Festival novog cirkusa koji ovog vikenda u metropolu dovodi pionire nove magije. Odvođenjem vlastite publike na slovensku izvedbu predstave „Le Cirque Invisible“, čiji su autori sudjelovali u novocirkuskoj revoluciji u sedamdesetim godinama 20. stoljeća, a potom predstavljanjem izvedbi novomagijskoga žanra, koji obilježava početak 20. stoljeća, Festival novog cirkusa ovog vikenda slavi revolucionare izvedbene umjetnosti.

Petak, 9. listopada, obilježit će gostovanje Cie 14:20 francuske skupine koja je inicirala žanr nove magije, kroz predavanja u Kulturno informativnom centru i izvedbu kratkog antigravitacijskog sola „Gravitation“ na Sceni Travno. Iste večeri u Zagreb se vraća i finska iluzionistička zvijezda Kalle Hakkarainen, čije su prethodne izvedbe u Hrvatskoj 2005. i 2007. godine bile rasprodane do posljednjega mjesta. Njegov solo „Nopeussokeus“ („Sljepilo za brzinu“) na novozagrebačku će pozornicu prenijeti iskustvo filmske iluzije, s pokušajem usporavanja protoka vremena. Ova dvostruka finsko-francuska večer dostupna je publici po jedinstvenoj zajedničkoj cijeni od svega 80 kuna.

Za vikend se na Scenu Travno penje Claudio Stellato, belgijski multidisciplinarni umjetnik čija misteriozna igra s komadima namještaja, koji odaju dojam živih stvorenja, slavi magiju objekata. „L'Autre“ („Drugo“) izmjenjuje uloge manipulatora i manipuliranoga, u svijetu u kojem se svojevoljno klate ormari, prostiru tepisi, a noćni ormarići gutaju umjetnikovo tijelo. Hvaljena predstava u kojoj je već uživala francuska, njemačka, britanska, talijanska, mađarska i druge svjetske publike, u Zagrebu igra dvije večeri, uz cijenu ulaznice od 80 kuna.

Subotnju večer humorom će u Pogonu Jedinstvo zasladiti zagrebački Triko s klaunskom predstavom za odraslu publiku - „Slavuj“. Nakon predstave kasnonoćni tulum i doček Martinja nastavlja se uz DJ-a Ivana Krželja (muzikfantastique) i akcijske cijene pića na šanku. Ulaz na predstavu i party: 60 kuna. Detaljan program festivala pronađite na www.cirkus.hr, a ulaznice u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37) i na mjestima samih izvedbi, sat vremena prije početka programa.

Pročitajte više