Snimajući komet iz Zagreba zabilježio neobičnu pojavu

Foto: Hrvoje Crnjak/Crometeo

KOMET Pan-STARRS posljednjih je nekoliko dana vidljiv sa sjeverne zemljine polutke, a tako će ostati do kraja ožujka.

Ekipa tima Crometeo prati prolazak kometa, a jedan od njihovih članova, Hrvoje Crnjak, snimio ga je iz Zagreba. A nakon što je pažljivije promotrio fotografije primijetio je da se na nekima stječe dojam kao da se komet raspao u dva dijela: "U subotu sam snimao komet iz Zagreba. Na dvije fotografije može se uočiti nešto vrlo zanimljivo. Naime, na tim fotografijama izgleda kao da se jedan komad odlomio od samog kometa! Fotografije su nastale jedna za drugom, u razmaku od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Moj foto-aparat bio je potpuno statičan, isključujem mogućnost i najmanjeg pokreta. Na jednoj se fotografiji vidi i svjetlosni trag odlomljenog dijela. Na zadnjoj, četvrtoj fotografiji, trag se više ne vidi. Mišljenja sam da se na mojim fotografijama ne radi o refleksiji jer tada bi refleksija trebala biti iste veličine kao i tijelo kometa, ali je ona ipak manja od tijela kometa i ide u skoro suprotnom smjeru!", ispričao je.

Ipak, s njegovim se zaključkom ne slaže astronom Ante Radonić koji je pojasnio: "Nakon što sam pregledao fotografije zaključio sam da je nemoguće je da se u roku od samo nekoliko minuta komet vratio u prvotno stanje. Ne radi se o raspadanju kometa već vjerojatno o nekoj vrsti refleksije u atmosferi. Komet je preko 150 milijuna kilometara udaljen od Zemlje. Njegova svijetla koma široka je barem tisuću kilometara. Zatim, nemoguće je da se u roku od nekoliko minuta dogodi takva promjena jer bi to značilo da čestice praha imaju dodatnu brzinu od više stotina kilometara u sekundi u odnosu na ostatak kometa. Od jezgra kometa odvojen je samo manji fragment što se na ovim fotografijama ne vidi".

Njegovu je teoriju potvrdio i kolega Zoran Knez: "Da se komet uistinu raspao već bi se o tome naveliko pisalo. Taj dio koji se 'odvaja' od jezgre, prebrzo se 'odvaja' da bi se tu zaista radilo o odvajanju. Može se reći da su astronomi općenito razočarani ovim kometom jer se predviđalo da će mu sjaj otprilike odgovarati onome kojega emitira Venera, gledajući sa Zemlje, no to se ni blizu nije ostvarilo".

Pročitajte više