Solar Impulse 2 uspješno krenuo prema novom cilju

Foto: Hina

ZRAKOPLOV na sunčev pogon Solar Impulse 2, koji se nalazi na putu oko svijeta, u četvrtak je poletio iz indijskog grada Varanasija prema Mianmaru, na četvrtoj etapi svog epskog putovanja na koje je krenuo bez goriva. Upravljanje zrakoplovom preuzeo je švicarski pilot Bertrand Piccard, pošto je na prethodnoj etapi od Ahmedabada do Varanasija pilotirao njegov sunarodnjak Andre Borschberg.
 
"Krenuli smo na put, sada je vrijeme da se koncentriramo na let", napisao je Piccard na Twitteru, poslavši pritom i fotografije iz zraka rijeke Ganges kako teče kroz sveti hinduski grad Varanasi.
 
Zrakoplov s pogonom na sunčevu energiju krenuo je na povijesni let oko svijeta 8. ožujka iz Abu Dabija. Ovaj švicarski avion leti uz pomoć sunčeve energije iz 17 tisuća solarnih ploča pričvršćenih na krilima dužine 72 metra. U 12 etapa ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara.
 
Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, prosječna visina 8500 metara, a cijela misija trajat će oko pet mjeseci, od kojih 25 dana čistog letenja pa bi se, prema procjenama, zrakoplov u Abu Dabi trebao vratiti krajem srpnja ili početkom kolovoza.
 
 
 

Pročitajte više