"Štedljiv" je preblag pojam: Upoznajte najškrtijeg milijunaša

Screenshot: Yahoo!

DAN NAINAN živi u New Yorku, gradu s najboljim javnim prijevozom, no on ipak odabire pješačenje, ponekad čak i kilometrima do svog cilja.

Kada putuje uvijek se trudi pronaći besplatan smještaj, a u kafićima ga se može vidjeti samo kad mu zatreba besplatan Wi-Fi, piše Yahoo.

Bitno je spomenuti da je upravo ovaj škrtac - milijunaš. "Postoje dva načina da postanete milijunaš. Ili puno zarađujete ili štedite", kaže Nainan. "Ja sam kombinirao oboje".

Iako je napustio svoj posao programera i postao stand-up komičar, uspio je uštediti oko 1,6 milijuna dolara. Ono što mu je bio hobi sada mu donosi zaradu od deset tisuća dolara po nastupu. Veliku većinu tog novca Nainan odmah stavlja na stranu i štedi jer, kako tvrdi, nikad ne može znati kad će ga poslodavci prestati zvati.

Čak i kad mu poslodavci velikodušno pokriju putne troškove, Nainan pazi da ga put plati što manje. Jednom je prilikom autobus do Bostona platio jedan dolar, a na tom je nastupu zaradio deset tisuća dolara. Smatra kako je njegova štedljivost jednim dijelom urođena; on ima indijskih i japanskih korijena, a obje su nacije vrlo štedljive.

Nainan nikad ne kupuje nove proizvode već se uvijek trudi pronaći ih u oglasnicima kako bi kupnjom rabljenih prošao jeftinije. Šiša se za najviše deset dolara, a majice ne plaća preko 15. Također odbija svojoj obitelji i prijateljima kupovati ikakve poklone. "Godinama sam ih trenirao da ne očekuju ništa od mene i još važnije - da mi ništa ni ne poklanjaju. Ništa mi ne treba jer živim vrlo jednostavno", završava Nainan.

Pročitajte više