Steve Jobs posthumno svjedočio na suđenju Appleu

Foto: Guliver Image/Getty Images

STEVE JOBS preminuo je u listopadu 2011. godine, a sada je, posthumno, putem video snimke, svjedočio u sudskom postupku koji se vodi protiv kompanije Apple.
 
Naime, šest mjeseci prije smrti, Jobs je snimio video intervju u kojem objašnjava zašto je Apple blokirao glazbene sadržaje drugih servisa na svojim iPod uređajima. Jobs je na snimci primjetno nervozan i nestrpljiv, ali unatoč tome staloženo odgovara na pitanja o korespondenciji sa suradnicima i kolegama te s kompanijom Real Networks, vezano za ovaj slučaj.
 
"Bojali smo se da će hakeri provaliti u Appleov sigurnosni sustav. Da smo dopustili pristup drugim servisima na iPodu, mogli smo ugroziti sigurnost", rekao je Jobs, prenosi The Verge.
 
Istaknuo je i da kompaniju Real Networks smatra hakerskom, te da je iznenađen njihovim postupcima. "Usvojili su hakersku etiku da bi ušli u iPodov sustav. Sada istražujemo posljedice njihovih akcija", dodao je Jobs. 
 
Jesu li Appleove sigurnosne mjere bile poduzete zato da bi blokirali konkurenciju ili jednostavno zato da bi zaštitili svoj sustav, ključno je pitanje u ovom sudskom postupku. 
 
Jobs u video intervjuu tvrdi da je program Fairplay DRM implementiran u sustav iTunesa i iPoda ponajprije zato da bi se obranili od napada hakera i da bi poboljšali sigurnost. "Mnogo je hakera pokušalo probiti Appleov sigurnosni sustav, a kompanija je puno pretrpjela u nastojanju da spriječi hakiranje", istaknuo je Jobs i dodao da su stalna nastojanja da se zaštite rezultirala time da je njihov sustav postao svojevrsna "pokretna meta" te su tako hakerima znatno otežali posao.
 
Suđenje se nastavlja i idući tjedan, a ako izgubi, kompaniju Apple "afera" bi mogla koštati oko 350 milijuna dolara.
 

Pročitajte više