Stogodišnji Virovitičanin za rođendan dobit će nastup trbušne plesačice

Fotografije: Kristijan Toplak/icv.hr

U MALENOM mjestu Cabuna, koje se smjestilo na Podravskoj magistrali koju zbog čestih i pogubnih nesreća zovu i “magistralom smrti”, živi najstariji stanovnik Virovitičko-podravske županije, vjerojatno i jedan od najstarijih stanovnika Hrvatske. Iako ima sto godina, pun je života, piše ICV.

Životna priča Atifa Švrake je kao iz filma. U životu se snalazio kako je znao i umio, a preživjevši križni put ostao je u Cabuni, malenom mjestu nedaleko Suhopolja i Virovitice od kuda je bila rodom njegova supruga Rozalija. Oženio se i dobio sina koji je danas jedan od najpoznatijih hrvatskih pčelara. Upravo je Slavko od oca Atifa i naslijedio ljubav prema pčelama i medu.

Tajna dugog života


Med u kombinaciji s propolisom, matičnom mliječi i peludnim prahom dobitna je kombinacija za dug život. Tvrdi kako je 20 godina pušio cigarete, u životu je popio samo decilitar rakije, no zato je volio vino koje i danas pije dok u ljetnim mjesecima u hladovini svojeg dvorišta, po kojemu i danas redovito hoda i jedva čeka proljeće kako bi zasadio svoj vrt, a zna popiti i čašu piva.
Žene su ga voljele, a volio je i on njih.

Šali se da bi se i danas oženio ako bi ga koja htjela, a redovan seksualni život je imao do 80 godine. Upravo zato što je u životu volio žene za proslavu njegovog 100. rođendana angažirali su trbušnu plesačicu koja će otplesati ples za stogodišnjeg Atifa, ali i svu njegovu obitelj koja će posebno zbog njega doći iz sedam svjetskih zemalja, od Kanade, SAD-a, Australije.

Pročitajte više