Stručnjaci objasnili zašto su osobe koje uspiju prestati pušiti uspješnije i u drugim segmentima života

Screenshot: YouTube

PREMA znanstvenim istraživanja o povezanosti sposobnosti da prestanete pušiti i potencijala koji takve osobe imaju, čini se da uspjeh kod prestanka pušenja može promatrati kao dokaz da, ako ste u stanju to, onda ste u stanju i puno više, odnosno taj je uspjeh direktno povezan s uspjehom u nekim drugim segmentima vašeg života.

Istraživanje koje je vodila Meredith Addicott, profesorica asistentica na Dukeu, a koje je objavljeno u časopisu Neuropsychopharmacology, ispitivalo je tezu o povezanosti prestanka pušenja i (neostvarenog) potencijala 85 ispitanika koji su sudjelovali u ovoj studiji i pokazalo da postoji puno jača veza između pojedinih dijelova mozga kod osoba koje uspješno prestanu pušiti, u usporedbi s onima kojima to ne polazi za rukom.

Istraživanje je trajalo 10 tjedana, a od 85 ispitanika, 44 osobe uspjele su prestati pušiti. Svima njima, za razliku od onih koji nisu uspjeli otarasiti se te navike, zajedničko je sljedeće - bolja sinkronizacija i koordinacija između dijela moždane kore poznatog kao insula, u kojem nastaje želja za pušenjem, ali i bolja koordinacija između dijelova mozga u kojima su smješteni centri za osjet dodira i motoriku.

Znanstvenici koji su sudjelovali u ovom istraživanju vjeruju da je dio moždane kore poznat kao insula ključno polazište kod nastojanja prestanka pušenja, a zaključak istraživanja je da osobe koje u tome uspiju imaju veći potencijal za ostvarenje uspjeha i u drugim segmentima života, osim u uspješnoj borbi s lošim navikama.

Pročitajte više