Stvara se rock´n´roll kvart! Milan Mladenović dobit će 25. listopada ulicu u Zagrebu!



MILAN MLADENOVIĆ, frontman kultnog beogradskog benda Ekatarina Velika (EKV) 25. listopada dobit će ulicu u Zagrebu. Tada će se održati sjednica na kojem će Skupština, godinu dana nakon inicijalne ideje, prihvatiti prijedlog da Mladenović, inače rođeni Zagrepčanin, dobije svoju ulicu u hrvatskoj metropoli.

> Evo zašto je Milan Mladenović zaslužio ulicu u Zagrebu

Mladenović, koji je umro 5. studenog 1994. u 36. godini života, već ima ulice u Beogradu i Podgorici, a njegovo ime nosi i plato pred beogradskim Domom omladine. Mladenovićeva ulica u Zagrebu bit će uz Most mladosti, u kvartu nasuprot Zapruđu, gdje nastaje novo gradsko naselje.

"Tamo se grade stambene zgrade i poslovni prostori, cijelo jedno novo naselje. Tako nastaju i nove ulice, koje još nemaju imena. Puno je lakše da zaslužnim glazbenicima dajemo imena novih ulica, nego da mijenjamo imena postojećih, jer bi u tom slučaju stanovnici imali trošak promjene dokumenata", kaže nam Marin Knezović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.



Stvara se rock'n'roll kvart!

U istom će kvartu uz Mladenovića dobiti i zvijezda hrvatskog rocka Karlo Metikoš, poznat i kao Matt Collins. Knezović kaže kako se nada da bi to uskoro mogla postati četvrt koja će biti prepoznatljiva upravo po tome što će nositi imena popularnih glazbenika.


"Namjera nam je da još neki pop, rock i jazz glazbenici dobiju ulice u toj četvrti. Imamo još nekoliko prijedloga, poput Boška Petrovića, kao i još nekolicinu pokojnih jazz i rock glazbenika", kaže Knezović.

"Veliki glazbenici u svijetu su dio kulturnog mainstreama"

Knezoviću, koji je inicijator prijedloga da Mladenović dobije ulicu u Zagrebu, posebno je stalo da popularna glazba, odnosno njeni istaknuti autori, dobiju zasluženi prostor u okvirima hrvatskog kulturnog identiteta.

"Ne daju se imena ulica samo zato da bi se olakšala orijentacija, da bi netko imao jasnu ideju. Na ovaj način prvenstveno želimo upozoriti da su pop, rock i jazz glazba važan dio hrvatske kulture. Kod nas se tako nešto i dalje smatra marginalnim, iako su veliki glazbeni umjetnici u svijetu dio kulturnog mainstreama. Tako bi trebalo biti i kod nas", objašnjava Knezović.

Pročitajte više