Stvorio je kraljevinu jer je obećao kćeri da će biti princeza, a onda je igra postala jako ozbiljna

Foto: Facebook

OTAC koji je obećao svojoj kćeri da će jednog dana postati princeza ispunio je svoje obećanje, proglašenjem novog kraljevstva u afričkoj pustinji. Priča o Jeremiahu Heatonu, farmeru iz Virginije i njegovoj kćeri Emily zvuči poput bajke, a prava na snimanje filma o njima već je otkupio Disney. "Kralj" Heaton otputovao je do "ničije zemlje" Bir Tawil kako bi stavio zastavu svog kraljevstva. To je napravio 16. lipnja prošle godine, točno na sedmi rođendan svoje kćeri.

"Počeo sam tražiti zemlju koja ne pripada nijednom narodu, plemenu ili vladi te sam pronašao Bir Tawil, jedini komad zemlje na planetu koji ne pripada nikome. Nije pripadao ni Sudanu ni Egiptu, ni po jednoj karti u posljednjih sto godina, tako da je bio idealno mjesto za stvaranje svoje države", ispričao je ovaj otac troje djece za Daily Mail.

Nakon što je kontaktirao egipatske vlasti, Heaton je proputovao 10.000 kilometara kako bi prisvojio 2000 kvadratnih kilometara nove "države" koju je nazvao Kraljevstvo Sjevernog Sudana i istaknuo svoju zastavu, koju je dizajnirala obitelj Heaton na ubrusu iz restorana. Nakon toga je predao službeni zahtjev Ujedinjenim narodima da mu odobre status entiteta promatrača i osnovao veleposlanstvo u Danskoj. Potom je pokrenuo kampanju kojom prikuplja sredstva za izgradnju Arke, vrhunskog laboratorija u svojoj pustinjskoj zemlji.

"Pitao sam djecu što bismo trebali napraviti s kraljevstvom, a oni su rekli da žele napraviti veliki vrt koji bi nahranio sve na svijetu", ispričao je, dodavši da će svoju vladavinu posvetiti istraživanju uzgoja biljaka u sušnim područjima i metodama borbe protiv učinaka klimatskih promjena.

"Princeza" Emily istaknula je da je presretna što je dio kraljevske obitelji.

Na pitanje zašto je poželjela biti princeza, odgovara: "Zato što želim pomagati ljudima" i dodaje da je bilo super kad joj je tata rekao da ih je pretvorio u kraljevsku obitelj.

"Bila sam ponosna na njega. Sad želim da naša zemlja postane veliki vrt koji će hraniti ljude", ističe djevojčica.

Njen otac tvrdi da se iza priče iz bajke krije ozbiljna potreba da se posveti pažnja klimatskim promjenama koje sprječavaju proizvodnju hrane na planetu. Kao farmer, iz prve je ruke iskusio s kakvim se problemima susreću poljoprivrednici koji u vremenima iznimne suše ili jakih kiša pokušavaju uzgojiti kulture poput bundeva ili kukuruza.

"Sve je teže i teže proizvoditi hranu, a o tome se ne provode istraživanja. Ako možete proizvesti hranu u pustinji, istom tehnologijom možete proizvoditi hranu i u drugim klimatskim područjima. Ovo je prvi takav projekt na zemlji", rekao je Heaton. 

Pročitajte više