"Sumrak saga" dobila konkurenciju: Svi su ludi za "Igrama gladi"

Konzumerizam i površnost. Dvije riječi koje su dovoljne da se opiše uspješnost franšize koja je preko noći stekla nevjerojatno velik broj poklonika. Twilight saga kao da je nekim subliminalnim porukama na filmskom platnu hipnotizirala ljude i uvjerila ih da gledaju nešto dosta čarobno pa mnogi filmofili i danas u čudu češu glave pitajući se: "Koliko sam dugo spavao i jesmo li svi mi gledali isti film?"

Era "Sumrak sage"

Malo koji filmski kritičar s pozitivnim se komentarom osvrnuo na ovaj blockbusterski vampirsko-vukodlačni spektakl, naprotiv, neki su išli toliko daleko da su ustvrdili kako je ovo jedan od onih filmova koji su toliko loši da im čak ne treba ni parodija.

S krajem osamdesetih, velike filmske uspješnice koje su doživjele velik uspjeh kao franšiza u nastavcima (Kum, Pobješnjeli Max, Ratovi zvijezda, Povratak u budućnost) i danas ostaju rado gledane trilogije i u privatnom su repertoaru svakog ozbiljnijeg filmofila.

Filmska publika danas kao da je opsjednuta vampirima, vukodlacima i čarobnjacima. Od Gospodara prstenova, preko Harrya Pottera, Underworlda, serija True Blood, Vampire Diaries, Teen Wolf te Twilighta, uglavnom filmovima koji su postali dokaz da je adaptacija bajkovitih priča sa shakespearijanskih motivima, prst duboko u pekmezu.



Ipak, niti jedan od navedenih filmova po izuzetno velikom broju fanova nije se mogao mjeriti s Twighlight sagom. Sve do danas.

Era "Igre gladi"

"The Hunger Games" iliti "Igre gladi", za razliku od vampira koji inspiraciju traže u knjigama o grofu Draculi, crpe motive iz filmova kao što su Trkač, Trumanov show i Paklena

naranča.

Prema trilogiji novela Suzanne Collins (The Hunger Games, Catching Fire i Mockingjay) redatelj Gary Ross (Seabiscuitt, Pleasentville) je u dramaturške osnove priče o preživljavanju mladih uhvaćenih unutar video zidova moderne big brother arene ubacio i danas neizostavnu ljubavnu priču.

Manija koja se stvorila oko filma koji praktički nije ni stigao u kina, već nadaleko premašuje onu koju je uzrokovala Sumrak saga. Stoga ne čudi da je Hunger Games već proglašen novim Twighlihttom, a Miley Cyrus koja hoda s jednom od zvijezda filma Liamom Hemsworthom, u posljednje vrijeme jako je zabrinuta i uplašena, jer misli da će i za njezinim dečkom zavladati histerija kao za Robertom Pattinsonom iz "Sumraka".

S druge strane, mlada Katniss Everdeen koju tumači vrlo interesantna mlada glumica Jennifer Lawrence zasigurno će postati nova junakinja generacije "LOL tinejdžera" koja eksploatira njihovu dob na jednaki način kako je to MTV radio tokom prošlog stoljeća. Međutim, za razliku od oštre konkurencije, "Igre gladi" oduševile su i kritiku pa tako film sigurno drži sasvim pristojnu ocjenu od 82% na Rotten Tomatoesu.

Stoga je vrlo izvjesno da će nastavci uslijediti, koliko god se čitava franšiza na kraju pretvorila u sapunicu. A s obzirom na glavnu žensku ulogu, da se naslutiti da će to biti jedna od onih latino-američkih sapunica u kojoj su žene snažne i preživljavaju usprkos svemu, dok muškarci, negdje tamo u kutku i obično na koljenima, plaču kao ljuta godina.

Pročitajte više