"Sve se više gledaju hrvatski filmovi"

Foto: Press

"HRVATSKI audiovizualni centar (HAVC) u prošloj je godini sufinancirao hrvatske filmove s gotovo 37 milijuna kuna, što je skoro deset milijuna više nego u godinu dana ranije, a rast bilježi i gledanost domaćeg filma - oko 450 tisuća ljudi pogledalo je u kinima osamnaest domaćih filmova", rekao je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

"Pet je filmova koji nose tu gledanost - "Sonja i bik", "Svećenikova djeca", "Zagonetni dječak", "Kauboji" i "Šegrt Hlapić", a s obzirom na to da su se neki od njih nastavili prikazivati i ove godine, dosegli su gotovo pola milijuna prodanih karata", istaknuo je Hribar na prezentaciji prošlogodišnjih rezultata HAVC-a. "Među deset najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, čak ih je sedam iz prošle i pretprošle sezone", dodao je.

U 2013. sufinancirano je devet dugometražnih i osam kratkometražnih igranih filmova, 12 dugometražnih te 14 kratkometražnih dokumentaraca, deset animiranih, 15 eksperimentalnih filmova i 12 koprodukcija. "Dobili smo repertoar, a kada imate repertoar možete se u suradnji s distributerima i kinoprikazivačima usmjeriti na distribuciju i postići rezultate u kinima", ustvrdio je Hribar.

Ocijenio je to i posljedicom uspješne digitalizacije kinodvorana diljem Hrvatske, kojih je sada tridesetak. "Putem te mreže omogućeno nam je i organizirati humanitarne akcije te približiti filmske festivale široj publici", napomenuo je.

Zahvaljujući mjerama poticaja za inozemne producente prošle godine se 156 dana snimalo u Hrvatskoj, te zaradilo 55 milijuna kuna, koliko je potrošeno na hrvatske proizvode i usluge.

"Ključni danski, finski, nizozemski i švedski producenti pronašli su u hrvatskim kolegama partnere, prijatelje i suradnike, te stekli osjećaj povjerenja, što je još važnije. Nije došlo ni do jednog sukoba ili veće zamjerke i uspjeli smo stvoriti sliku o Hrvatskoj koja je nespojiva s onime što gledamo svakodnevno na Dnevniku", istaknuo je Hribar.

U proteklom je razdoblju više od stotinu hrvatskih filmova sudjelovalo u programima važnijih međunarodnih festivala, hrvatska kinematografija bila je u fokusu niza inozemnih projekcija, a iz fondova EU povučeno je 7,45 puta više sredstava u odnosu na uloženi iznos godišnje članarine.

Na prezentaciji su prikazani isječci iz filmova koji su upravo u postprodukciji, a riječ je o novim uracima Ivone Juke, Ognjena Sviličića, Jasmile Žbanić, Vanje Sviličić, Kristijana Milića, Branka Ištvančića i Andree Štaka.

Pročitajte više