Šveđani zbog hit-serije oduševljeni Bračem: "Moramo vidjeti tu slavnu Obalu orhideja"

Screenshot: YouTube

ŠVEDSKA dječja televizijska serija "Božić na suncu" redateljice Anne Zackrisson, prilično je popularna u toj zemlji, a prošle godine neke su se scene snimale i u Hrvatskoj, točnije, na otoku Braču. Kako je izvijestio HAVC, koji je sudjelovao u produkciji s mjerama poticaja, pustolovna serija koja donosi priču o potrazi za izgubljenim gusarskim blagom, tajnim mapama i šiframa te borbi dobra i zla, od polovice svibnja prošle godine snimala se na različitim lokacijama na Braču: u Bolu i Pučišćima, u uvali Lovrečina, na Vidovoj gori, te na brojnim bračkim plažama i u uvalama.

Ekipa se zatim preselila u Zagreb gdje je snimanje završeno u okolici glavnog grada.

Serija, iza koje stoji švedska nezavisna televizijska kuća Tre Vanner (Tri prijatelja), a koja se prikazuje na švedskoj nacionalnoj televiziji SVT, u udarnom terminu, zahvaljujući iznimnoj gledanosti pobudila je interes Šveđana za našom zemljom, pa je Brač tako posjetila i novinarka Av Ida Thunberg koja je o svojim dojmovima pisala u članku za švedski Expressen.

"Iza svakog sljedećeg zavoja čeka nas nešto novo: zapanjujuća strmina, pogled koji oduzima dah, slikovito mjestašce, predivna plaža... Na Braču smo. Ovdje je snimljena serija 'Božić na suncu'... Nas devetero prvi smo put ovdje, i već sama vožnja od trajekta do kuće je impresivna", piše švedska novinarka, pa nastavlja: "Upravo zbog te dječje serije odlučili smo doći na Brač.

Klinci su željeli uživo vidjeti slavnu Obalu orhideja

Djeca su žarko željela vidjeti uživo Obalu orhideja, kako se u seriji zove plaža Zlatni rat... Gledamo jedrilice, jedemo sladoled, popijemo pivo ili čašu domaćeg vina... Plaža Zlatni rat izabrana je za jednu od najljepših u Europi, to se ne smije propustiti. Njeno ime odlično je opisuje. Bijeli vrh plaže, tirkizno more. Baš kao i djeca u seriji, i mi istražujemo plažu i špilje...

Sva mjesta koja smo posjetili nevjerojatno su šarmantna i privlačna... Kad se navečer vratimo u kuću u Milni, u kojoj smo smješteni, u vrtu tako divno mirišu lavanda i ruže. Zadovoljstvo je u svemu... Obilazimo lokalne trgovine, kupujemo svježe povrće i meso, roštiljamo u ljetnoj kuhinji.

"Možda nismo pronašli skriveno blago, ali..."

Svako jutro kupujemo svježe pečeni kruh i malo pekarnici... Borovi, maslinici, vinova loza, lavanda. Vapnenac, krovovi boje terakote. Bijeli crkveni tornjevi, kameni zidovi. Janjetina s roštilja, svježa riba, tek ubrana salata, domaći začini...

Brač obiluje odlično ponudom, unatoč tome što je to relativno malen otok. Naravno, nismo pronašli gusarsko blago koje su tražili klinci u seriji, ali mislim da smo našli nešto mnogo bolje - savršenu destinaciju koju ćemo sigurno opet posjetiti."

 

Pročitajte više