Svemirsko odijelo u Klovićevim dvorima

Foto: Press

SUTRA, 20. prosinca 2014. u Galeriji Klovićevi dvori održava se besplatno razgledavanje izložbe "Prvi svemirski arhitekt: Herman Potočnik Noordung" i svemirskog odijela.

Svemirsko odijelo je samo mali dio spomenute izložbe u Galeriji Klovićevi dvori, koja ostaje otvorena do 8. ožujka 2015. godine. Izložba prikazuje osnove arhitekture promatrajući rad slovenskog inženjera Hermana Potočnika Noordunga, začetnika svemirske arhitekture. Potočnikova knjiga "Problem vožnje svemirom - raketni motor" iz 1929. govori o viziji arhitekture koja će omogućiti ljudima da prežive u opasnim pa čak i smrtonosnim uvjetima nulte gravitacije.

Svemirsko odijelo ruske proizvodnje Sokol astronauti su prvi puta nosili 1973. godine. Koristi se za letove do svemirskih stanica u orbiti i natrag na Zemlju. Može se nositi u posebno skučenim dijelovima svemirske letjelice Soyuz gdje nema mjesta za obimnu astronautsku opremu sa svim dijelovima opreme za preživljavanje. Namijenjeno je nošenju do 30 sati u prostorijama pod pritiskom ili dva sata u vakuumu. Odijelo također može plutati i ima zaštitu oko vrata koja dozvoljava da se vizir podiže u vodi bez rizika propuštanja vode.

Ovo odijelo, težine 10 kg (22 libre) se sastoji od unutarnjeg sloja gumiranog polycaprolactamoma pod pritiskom i vanjskog sloja bijelog najlonskog platna. Čizme su integralni dio odijela, a rukavice se mogu skinuti te su spojene plavim anodiziranim aluminijem s ručnim spojkama. Polikarbonatni vizir može se otvoriti pomoću šarki koje su montirane blizu ušiju i pričvršćene su prirubnicama od anodiziranog aluminija; kapuljača se složi kada je vizir podignut. Odijelo ima četiri džepa te trake za podešavanje na rukama, nogama, prsima i abdomenu.

Radno vrijeme Klovićevih dvora je od 11 do 19 sati.

 

Pročitajte više