Svi se pitaju što je to na ovoj fotki Marsa

Foto: NASA

PROTEKLOG vikenda društvenim mrežama se širi jedna NASA-ina fotka s Marsa, koja je razbuktala maštu mnogih.

Na njoj su prikazane kamene formacije ispred nečega što bi moglo biti neka vrsta špilje. A neki kažu da se na fotki može vidjeti čudovište koje kao da je izašlo ravno iz SF priče.

Pogledajte bolje:



Naravno, brige nema, i teško da će misiju na Mars ugroziti susret s čudovištima.

Seth Shostak, astronom iz SETI-ja, kazao je za Huffington Post da fotografije koje prikazuju slične prizore dobiva jednom tjedno: "Oni koji mi ih šalju su redom prilično uzbuđeni, budući da tvrde da se na njima vidi nešto što ne biste očekivali vidjeti na prašnjavoj površini Crvenog planeta. Najčešće misle da je nekakva životinja, ali ponekad i nešto čudnije, kao na primjer dijelovi automobila. Možda stvarno misle da ima automobila na Marsu".

Kazao je da je zapravo u pitanju fenomen koji se nazivao pareidolija, odnosno sposobnost mozga da nasumične oblike pretvara u poznate - kao kad nam se čini da vidimo životinje u oblacima.

"Prepoznavanje čudovišta u okolišu prepunom stijena izrešetanih vjetrom nije ništa više iznenađujuće - ni značajnije - nego kad vidimo lice koje namiguje pri pisanju zagrade iza točke i zareza ;)", poručio je.

Pročitajte više