Švicarci ubili svog jedinog medvjeda

Foto: Graubünden cantonal hunting office

ŠVICARCI si jučer ubili svog jedinog medvjeda. Riječ je o mužjaku mrkog medvjeda pod imenom M13, a ubijen je jer je počeo predstavljati opasnost za lokalno stanovništvo.

"Medvjeda su ustrijelili rendžeri u skladu s postojećim planom o postupanju sa medvjedima u Švicarskoj", izjavio je za AFP predstavnik Federalne agencije za okolinu.

Medvjed je počeo predstavljati problem već u studenom prošle godine, a nakon što bacanje petardi nije uspjelo povećati njegov strah od ljudi kojima se počeo opasno približavati, odlučili su se za ovo rješenje.

M13 je bio jedan od medvjeda iz programa koji je pokrenut u talijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol kako bi se ova životinja, koju su lovci istrijebili, ponovno vratila u te krajeve.

Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju rendžera i dodali da je normalno za medvjeda da se probudi iz hibernacije i spusti u dolinu u potrazi za hranom. Na kraju su zaključili da bi se s dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine i najvjerojatnije vratio u Italiju kako bi tamo potražio ženku.

Pročitajte više