Tablete za spavanje povećavaju rizik od prerane smrti do pet puta

NAJNOVIJA studija koju su proveli američki znanstvenici pokazuje kako tablete za spavanje povećavaju rizik od prerane smrti do pet puta. Što ih češće uzimate, rizik je veći, ali podložni su mu čak i oni koji ih uzimaju rijetko i povremeno. Često uzimanje tableta za spavanje povećava i rizik za dobivanje raka. Iz znanstvenicima zasad nepoznatih razlog najveće posljedice osjećaju osobe u dobi između 18 i 55 godina, a upravo te dobne skupine je najveći broj korisnika.

No, ima i onih koji se ne slažu s rezultatima istraživanja koje su zajedno proveli Jackson Hole centar za preventivnu medicinu u Wyoming te kalifornijski Obiteljski centar za spavanje Scripps Clinic Viterbi.

Malcolm Lader, profesor kliničke psihofarmakologije na Institutu za psihijatriju londonskog kraljevskog koledža, izjavio je za britanske medije kako se slaže da lijekovi imaju i negativnih posljedica, ali ih oni koji pate od nesanice i drugih poremećaja spavanja ne bi trebali prestajati uzimati svojevoljno i iznenada: "Neke od ovih rezultata istraživanja teško je prihvatiti. Primjerice da uzimanjem svega 18 tableti godišnje povećavate rizik od prerane smrti čak tri puta. To je nevjerojatno. Da je tako, ljudi bi padali kao muhe. Trebamo pričekati sa zaključcima dok se ne provedu dodatne studije".

Pročitajte više