Tanka je granica između luđaka i genijalaca: Intelektualci češće imaju psihičke poremećaje

KAO U STAROJ poslovici, između kreativne genijalnosti i ludosti ipak postoji povezanost. A tu je povezanost nedavno istražila skupina znanstvenika koja je pošla od pretpostavke da velika većina kreativaca i genijalaca pati od šizofrenije ili bipolarnog poremećaja.

Kako prenosi Daily Mail, Kay Redfield Jamison iz medicinske škole John Hopkins, koja je i sama žrtva bipolarnog poremećaja, test je provela na 16-godišnjim Šveđanima visoke inteligencije. Rezultati su pokazali kako upravo visoko inteligentne osobe i do četiri puta češće razvijaju bipolarni poremećaj.

Također, slikar Vincent Van Gogh i književnik Jack Kerouac smatrani su genijima, no obojica su pokazivala autodestruktivno ponašanje i mentalne poremećaje. Dobitnik Nobelove nagrade, matematičar John Nash, kojeg u filmu "A Beautiful Mind" portretira Russell Crowe cijeli se život borio sa shizofrenijom.

"Ideja o problematičnim genijalcima i ludim znanstvenicima možda je nešto više od izreke. Istraživanja pokazuju da su bipolarni poremećaj i šizofrenija povezani s velikom kreativnošću i inteligencijom", rečeno je na Svjetskom znanstvenom sajmu, održanom u New Yorku.

Prijašnja istraživanja ukazala su na to da bi za povezanost genijalaca i luđaka mogao biti odgovoran gen poznat pod imenom DARPP-32. Tri četvrtine ljudi nasljeđuju verziju gena DARPP-32, koja poboljšava sposobnost mozga da procesuira informacije u prefrontalnom korteksu, dijelu mozga koji je odgovoran za misli i radnje.

Pročitajte više