"Teorija urote" o smrti Emira Kusturice: "Poginuo je ´94 braneći Sarajevo"

Screenshot: YouTube

PRIJE nekoliko dana bosanskohercegovački književnik i scenarist Abdulah Sidran iznio je u emisiji TV Alfe kontroverzne tvrdnje o tome kako je Emir Kusturica zapravo poginuo 1994. godine braneći Sarajevo.
 
Sidran je naveo da je potom srpska tajna služba angažirala Panteliju Milisavljevića kao dvojnika "pravog" Emira Kusturice. Ubrzo nakon ovih tvrdnji, stigla je i reakcija prozvanog redatelja: Kusturica je objavio pismo, kako prenosi Radio Sarajevo, u kojem, između ostaloga, kaže:
 
"Sarajevski pjesnik, duhovni beskućnik, Abdulah Sidran, je napisao da se Emir Kusturica pretvorio u Panteliju. Što drugo može da piše čovjek koji se naočigled svoga naroda pretvara u bojler koji i gore i dole rđa, a curi i pišti na sve strane. 
 
Svaki čas se iščekuje da akademik svečano eksplodira. Kako bojleru i dolikuje?! Što drugo da radi nego da zamišlja kako se drugi likovi iz njegovog života pretvaraju u nešto drugo...".
 
 
Ponavljanje gradiva
 
U podužem pismu koje je objavio, Kusturica spominje i njihovo dugogodišnje poznanstvo, odnosno prijateljstvo, u poprilično nabrijanom tonu, a obraćanje zaključuje riječima:
 
"I do sada si me Avdo držao veoma nisko i zato imaš pozdrav odavde!''.
 
A cijela strka nije ništa drugo nego ponavljanje priče: o navodnim spletkama srpskih tajnih službi i kontroverznoj smrti Emira Kusturice te o angažiranju njegovog dvojnika pisalo se još 1993., kada je u magazinu Dani izašao o tome - satirični - tekst. 
 
Ovo je samo ponavljanje gradiva, a Kusturica je, čini se, mrtav samo za njegovog bivšeg prijatelja Sidrana, koji se, u svom stilu, poslužio prigodnom metaforom. 

Pročitajte više