"Test smrti" otkriva hoćete li biti živi za pet godina

Ilustracija: Shutterstock

AKO VAS je ikad zanimalo hoćete li biti živi u idućih pet godina, znanstvenici tvrde da su osmislili "test smrti" koji će vam otkriti upravo to.

Testiranje se provodi na temelju uzorka krvi kako bi se otkrilo one koji imaju velike šanse da će umrijeti od raznih bolesti, od bolesti srca do raka. Čak i naizgled zdravi ljudi pomoću ovog testa mogu otkriti da su u opasnosti, piše Daily Mail.

Osmislili su ga finski i estonski znanstvenici koji se nadaju da će uz pomoć njega biti lakše otkriti bolesti u ranim stadijima ili one čiji su simptomi još uvijek skriveni. Dosad su testirali 17.000 uzoraka krvi pretežno zdravih osoba te potom pratili njihov život nekoliko godina te usporedili uzorke krvi onih koji su umrli s uzorcima onih koji su preživjeli.

To je otkrilo četiri biomarkera koji "prognoziraju" visokorizične kad je u pitanju smrt unutar idući pet godina. Sva četiri biomarkera i inače se mogu naći u krvi, ali u ovom su slučaju bitne njihove razine, objavio je PLoS Medicine. Samo jedan od njih i prije je bio povezivan s bolestima.

"Ono što je posebno zanimljivo jest da ovi biomarkeri odražavaju rizik od umiranja od vrlo širokog spektra bolesti. Čini se da su oni znakovi generalne krhkosti organizma", kazao je Johannes Kettunen s Instituta za molekularnu medicinu u Finskoj i dodao: "Težimo tome da utvrdimo postoji li nekakav faktor koji povezuje te biomarkere. Vjerujemo da će u budućnosti to moći biti upotrebljeno kako bi se otkrilo imaju li ljudi, koji su naizgled zdravi, ustvari bolest u razvoju te će se tako moći pomoći pravovremenim određivanjem terapije".

Ipak, još je puno posla potrebno da ovaj njihov test uđe u široku uporabu, napomenuo je.
 

Pročitajte više