Tko će naslijediti Zagija?

Screenshot: EUG2016.com

U ZAGREBU i Rijeci 2016. godine održat će se europska ili mala, kako joj neki tepaju, Univerzijada, a taj će sportski događaj imati i svoju maskotu, koja će pokušati doseći popularnost omiljenog Zagija.

Na službenim stranicama Europskih sveučilišnih igara objavljen je tako natječaj za izbor maskote na koji je do završetka prvog kruga stiglo čak 64 prijedloga. Od tog broja samo njih tri ušla su u drugi krug i uži izbor koji je odabrao devetočlani stručni žiri.

Time je žiri svoj posao završio te odluka o tome tko će zamijeniti popularnu vjevericu Zagija, autora Nedjeljka Dragića, ostaje glasačima koji mogu glasati na internetskoj stranici eug2016.com.

A glasači biraju između:

1. Hrčka, autora Vedrana Rude i Matije Tomšića čija je glavna poruka: "Važno je sudjelovati". Hrčak predstavlja adekvatan simbol poruke: on je malen, simpatičan no ne i atletske građe što ga ne sprečava da se bavi sportom.

2. Kune i sredozemne medvjedice koje simboliziraju dvojnost u ideji igara, tj. Zagreb i Rijeku. "Dvije maskote u timu imaju veću sposobnost prenošenja informacija, oni mogu međusobno komunicirati, biti na dva mjesta u isto vrijeme i prenositi poruku da su prijateljstvo i timski duh najvažniji", stoji na službenoj web stranici. Njihova autorica je Mirela Ivanković Bielen, inače ilustratorica i animatorica.

3. Risa, čiji su tvorci Alma Vragović i Hrvoje Orlović, oboje studenti grafičkog fakulteta. Za njih ris predstavlja snagu, borbenost, energičnost i razboritost, odnosno vrijednosti koje promiču Europske sveučilišne igre.

Internetsko glasanje za maskotu trajat će do 15. siječnja.

Pročitajte više